TIP DANA: Portugal – Irska: Irci po tradiciji znaju zagorčati život Portugalu!

Tip Dana na kladjenje.hr

U utorak je vrlo zanimljiva ponuda za klađenje, a ovog puta smo za vas pripremili prijateljski duel u kojem će snage odmjeriti selekcije Portugala i Irske. Početak duela između ovih dviju selekcija zakazan je za 20 sati i 45 minuta.

Portugal: Bez slabe točke u timu!

Portugal u ovom trenutku spada u red najkvalitetnijih selekcija na svijetu, budući da selektor Roberto Martinez može računati na pregršt zaista vrhunskih nogometaša. Najveći uspjeh ove selekcije je osvajanje Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj, kada je u velikom finalu savladan domaćin nakon gola Edera. Ono što je vrlo zanimljivo je da su Portugalci dobar dio tog susreta odigrali bez Cristiana Ronalda, koji se ozlijedio u ranoj fazi susreta.

Pored tog naslova prvaka Europe, ova selekcija je 2004. godine u svojoj domovini u velikom finalu poražena od Grčke, a ne smijemo zaboraviti ni još dva polufinala na Euru. Kada je u pitanju Svjetsko prvenstvo, najveći uspjeh datira iz 1966. godine u Engleskoj, kada je osvojeno treće mjesto, a još samo jednom je ova selekcija na Mundijalima uspjela doći do plasmana u polufinale, i to se dogodilo 2006. godine u Njemačkoj, kada je ova reprezentacija stigla do četvrtog mjesta.

Na prošlom Mundijalu su Portugalci stigli do plasmana u četvrtfinale, gdje je ova reprezentacija eliminirana od Maroka, što je svakako bilo veliko iznenađenje. Nakon tog Mundijala, novi selektor Portugalaca postao je Roberto Martinez, koji je u prethodnom periodu sjedio na klupi Belgije, i kako sada stvari stoje, čini se da je to bio pravi potez.

Nekadašnji šampion Europe blistao je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, pa je tako Portugal jedina selekcija koja je uspjela doći do maksimalnog broja bodova, pošto su Ronaldo i društvo na deset odigranih mečeva ostvarili isto toliko pobjeda, uz fenomenalnu gol-razliku 36:2. Jedina dva pogotka Portugal je primio na svom stadionu od Slovačke, kada je bilo 3:2, pa ako uzmemo u obzir ove kvalifikacije, dojam je da je ova reprezentacija jedan od glavnih favorita za naslov prvaka Europe.

Nažalost, u posljednjem pripremnom duelu pred Europsko prvenstvo koje će za nekoliko dana početi u Njemačkoj, ova selekcija je doživjela poraz od Hrvatske, a taj duel je završen rezultatom 1:2, uz napomenu da je Roberto Martinez dosta kombinirao na tom susretu, i nema sumnje da se prave partije ovog tima očekuju na početku Eura.

Irska: Meč u kojem Irci nemaju što izgubiti!

Irci se nisu proslavili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će za nekoliko dana početi u Njemačkoj, a na kraju je ova selekcija u svojoj kvalifikacijskoj grupi završila na četvrtom mjestu na tablici uz samo šest bodova, što je zaista premalo. Ruku na srce, ni sama grupa nije bila nimalo laka, i odmah je bilo jasno da će na prva dva mjesta završiti selekcije Francuske i Nizozemske, što i jest bio slučaj. Ipak, očekivala se borba za treću poziciju s Grčkom, mada je nekadašnji šampion Europe na kraju kvalifikacija imao čak sedam bodova viška u odnosu na Irce, ali su i Grci ostali bez plasmana na Europsko prvenstvo, pošto je ova selekcija eliminirana od Gruzije u finalu baraža, nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Inače, Irci su u kvalifikacijama odigrali osam mečeva i ostvarili samo dva trijumfa, i to oba protiv slabašnog Gibraltara, i doživjeli čak šest poraza, pa se više od četvrte pozicije na tablici nije ni moglo očekivati. Posljednje veliko natjecanje na kojem je selekcija Irske sudjelovala bilo je Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, kada je ova selekcija stigla do plasmana u osminu finala. Tri puta do sada je ova selekcija sudjelovala na Mundijalima, i sva tri puta su Irci zanimljivo uspjeli doći do plasmana u nokaut fazu, a najveći uspjeh datira iz 1990. godine, kada je ova reprezentacija na Mundijalu u Italiji uspjela doći do plasmana u četvrtfinale.

Od kraja kvalifikacija Irska je odigrala nekoliko mečeva prijateljskog karaktera, pa je tako ova selekcija krajem marta uspjela remizirati protiv veoma jake selekcije Belgije, kada nije bilo pogodaka. U posljednjem zvaničnom meču koji su Zeleni odigrali, savladana je veoma kvalitetna selekcija Mađarske sa 2:1, uz podatak da su Irci do trijumfa došli nakon gola Parrotta u drugom minutu sudijske nadoknade.

Za kraj, posljednji međusobni susret između Portugala i Irske odigran je prije tri godine u Dublinu, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a taj susret je završen bez pobjednika, ali i bez golova. Šire posmatrano, utisak je da Portugalcima baš i ne odgovara Irska kao protivnik, pošto je na dosadašnjih osam međusobnih mečeva nekadašnji šampion Europe ostvario tri trijumfa, isto toliko puta je bilo neriješeno, a dva puta su slavili Irci.

Naš prijedlog

Smatramo da će Portugalci od prvog minuta nametnuti svoj ritam i relativno brzo doći do vođstva, pa vam predlažemo da se usmjerite na prelaz Portugal će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koji kladionica Germania plaća s kvotom 167.

Vrlo je moguće da nas očekuje prava goleada, pošto Portugalci žele da se iskupe svojim navijačima za nedavni poraz od Hrvatske, dok Irska, kao što smo već napomenuli, nema što izgubiti, pa vam savjetujemo da se oprobate s igrom zbroj golova na utakmici će biti najmanje 4 za koju je kladionica Germania odredila koeficijent 2.20.

Za kraj, iz potpuno istog razloga vam savjetujemo da okušate sreću s igrom zbroj golova u prvom poluvremenu će biti najmanje 2 koju kladionica Germania plaća s kvotom 2.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*