Najava i analiza: Bundesliga, 1. kolo: Može li Leverkusen obraniti tron? Bayern nije prvi favorit za naslov! Počinje Bundesliga!

Imate pravo da je ne volite, da vam bude dosadna, nezanimljiva, predvidljiva, ali ako ste pravi ljubitelj nogometa, onda biste je morali barem poštovati. Iako je njezina najveća slava daleko iza nas (od početka sedamdesetih do sredine osamdesetih), Bundesliga je uspjela opstati u vrhu europskog nogometa. I tu uspješno obitava gotovo 40 godina. Istina, etablirala se u posljednjem desetljeću kao razvojna liga, no to je ne čini manje zanimljivom od Serie A ili La Lige, u najmanju ruku.

Sezona pred nama bit će posebno zanimljiva, budući da je Bayern nakon 10 godina izgubio krunu. Kad su svi očekivali da će onaj koji ga je tako teško porazio (Xabi Alonso) odustati, prikloniti mu se ili otići negdje daleko, odlučio je prihvatiti još veći izazov i pokušati učiniti ono što je rijetkima pošlo za rukom – obraniti krunu pred vječitim “krvopijom”. Treba li veće i bolje preporuke za njegov prvi korak (večeras od 20.30)?

Najbolja nije i u skorije vrijeme neće biti. Vjerojatno nije ni najatraktivnija, što joj često pripisuju. Ali ove sezone dosadna sigurno neće biti. U najmanju ruku, vrijedi baciti pogled na dvojicu možda i najboljih mladih igrača današnjice uz Bellinghama i Jamala – Floriana Wirtza i Jamala Musialu.Naposljetku, vrijedi uživati u pravom navijačkom ambijentu kakvog gotovo više nema nigdje u Europi. Pun stadion, korteo, tribina za stajanje, pivo, kobasice, pjesma.

Augsburg – Werder Bremen – Werder Bremen će pobijediti na utakmici ili će utakmica završiti neriješeno @ 1.65 u Germania

U prvih sedam kola prošle sezone Augsburg je imao samo jednu pobjedu. Enrica Maassena na klupi je zamijenio Jess Thorup i stvari su krenule nabolje. Napravljena je dovoljno velika zaliha bodova da su Bavarci sebi mogli priuštiti luksuz da izgube svih pet mečeva u završnici. Danski stručnjak najviše je izgubio odlaskom Ermedina Demirovića. Nijedan od ostalih izlaznih transfera neće utjecati na kvalitetu startne postave. Samuel Essende iz Vizele trebao bi nadomjestiti Demirovićeve golove i asistencije, a partner u napadu najvjerojatnije će mu biti Filip Tietz. Zanimljiv nogomet igrao je Augsburg pod Thorupom, postigao pet golova Heidenheimu, čak šest Darmstadtu, dva puta pobijedio Wolfsburg, te po jednom Eintracht, Freiburg i Borussiju Mönchengladbach… Sve su to ekipe po imenima jače od Augsburga.

Zbog nešto slabije gol-razlike od Heidenheima, Werder Bremen prošle sezone ostao je bez plasmana u Konferencijsku ligu. Tijekom posljednjih desetak mjeseci bilo je puno uspona i padova za tim s Wesera. Prvo šest poraza u uvodnih osam kola sezone, pa stabilizacija; zatim serija od sedam mečeva bez poraza početkom drugog dijela prvenstva, te završnica u kojoj su čak pobijedili Bayern usred Münchena.

Ole Werner, jedan od najtalentiranijih njemačkih trenera, kako su pisali mediji, bio je na ivici otkaza, ali uspio je stabilizirati ekipu i na vrijeme pobjeći iz borbe za opstanak. Okosnica tima je zadržana, obrana praktički ostala nepromijenjena, a Marvin Ducksch izgleda da je dobio pravu podršku u napadu u liku 20-godišnjeg Keke Toppa, kupljenog od Schalkea za 2.000.000 eura. Ozbiljno pojačanje trebao bi predstavljati i Marco Grüll, lijevo krilo iz bečkog Rapida. Mišljenja smo da će gosti osvojiti barem jedan bod na ovom gostovanju, pa predlažemo igru Werder Bremen će pobijediti na utakmici ili će utakmica završiti neriješeno po kvoti 1.65 u kladionici Germania.

Freiburg – Stuttgart – Oba tima će postići gol na utakmici @ 1.63 u Germania

Kreće nova era na Europa-Park stadionu. Nakon gotovo tri desetljeća u trenerskom stožeru Freiburga, odnosno 13 godina na čelu prve momčadi, Christian Streich odlučio je povući se. Na njegovu preporuku zamijenio ga je Julian Schuster, momak koji je 10 godina igrao za klub podno Schwarzwalda.

Trener je drugi, ali Freiburg neće odstupiti od svog dobro razrađenog sustava funkcioniranja: minimalne promjene u sastavu, promocija igrača iz vlastite akademije, nepromijenjena nogometna filozofija kada je teren u pitanju. Od važnih igrača nitko nije otišao, a najveće pojačanje je Eren Dinkçi, krilni napadač i ponajbolji igrač Heidenheima iz prošle sezone. Vincenzo Grifo, oporavljeni kapetan Christian Günter, Ritsu Doan, Roland Sallai i Maximilian Eggestein ostaju okosnica tima. Konkurencija za napadačku poziciju bit će žestoka: Michael Gregoritsch, Lucas Höler i Junior Adamu.

Stuttgart je napravio čudesan rezultat prošle sezone i teško je vjerovati da tako nešto može ponoviti, posebno nakon što je ostao bez kapetana i najvažnijeg braniča, pouzdanog lijevog beka, kao i prvog strijelca. Waldemar Anton, Hiroki Ito i Sehrou Guirassy više nisu članovi Stuttgarta. Švabe su zaradile ozbiljan novac, ali su ozbiljno i uložile, prije svega u otkup ugovora Deniza Undava te u novog napadača Ermedina Demirovića. Velika stvar je ostanak Chrisa Führicha, kojeg je, poput Guirassyja, želio Borussia Dortmund, dok se od Francuza Enza Milla očekuje da napravi ključni iskorak i postane vođa novog tima. Naš prijedlog je igra oba tima će postići gol na utakmici po kvoti 1.63 u kladionici Germania.

Mainz – Union Berlin – Prvo poluvrijeme će završiti neriješeno @ 2.05 u Germania

Mainz je tijekom zime napravio neke velike poteze koji će u ovoj sezoni vjerojatno biti ključni. Ako ništa drugo, barem za osiguravanje mirnih voda. Kao prvo – angažiran je danski stručnjak Bo Henriksen (Midtjylland, Zürich); kao drugo – kupljen je kreativni veznjak iz Bayer Leverkusena Nadim Amiri. Mainz je, po starom dobrom običaju, ostvario multimilijunski transfer i ovoga ljeta: Brajan Gruda, nakon šest dobrih mjeseci, otišao je u Brighton za 30.000.000 eura. To znači da se na ušću Majne u Rajnu mirno spava, da nema ni najmanje financijskih problema, a to je za ovaj klub najvažnije.

Zarađeni novac, naravno, nije potrošen. Kupljen je tek anonimni Japanac Sano, igrač sličnog renomea iz Wolfsbergera – Nicolas Wernitznig, dok je iz Bayerna na posudbu doveden Armindo Sieb. Caci i Mwene i ove sezone bit će ozbiljna snaga na bokovima, spomenuti Sieb uskočit će na mjesto Brajana Grude, dok je mjesto centarfora rezervirano za Jonathana Burkardta, potencijalnog reprezentativca Njemačke.

Od Lige prvaka do borbe za opstanak – tako je izgledalo Unionovih proteklih 10 mjeseci. Potrudili su se u simpatičnom klubu sastaviti ekipu dostojnu elitnog natjecanja, doveli ‘velika’ imena, poput Kevina Vollanda, Robina Gosensa, Lucasa Tousarta, Josipa Juranovića… dobrano ispraznili blagajnu, a onda se našli u velikom problemu. Da su ispali, vjerojatno bi uslijedio totalni sunovrat. Ovako, ima nade za povratak u mirne vode. Pogotovo što je blagajna rasterećena odlascima nekih od najvećih potrošača.

Talentirani bek Tom Rothe zanimljivo je pojačanje i vjerojatno najava da će do kraja prijelaznog roka Kuću starog šumara napustiti još jedna zvijezda – Robin Gosens. László Bénes može se pokazati kao kapitalac, ako povrati formu iz vremena kada je igrao za Mönchengladbach, a Leopold Querfeld je ulaganje u budućnost. Naš prijedlog je da pokušate s igrom prvo poluvrijeme će završiti neriješeno po kvoti 2.05 u kladionici Germania.

Hoffenheim – Holstein Kiel – Hoffenheim će pobijediti na utakmici @ 1.60 u Germania

Pellegrino Matarazzo, cijenjeni američki stručnjak, započinje svoju drugu punu sezonu na klupi kluba iz Sinsheima. Prošle sezone imao je neke ozbiljne skalpove: pobijedio Bayern (4:2), Dortmund (3:2) i Stuttgart (3:2) – sve sudionike novoformirane Lige prvaka. Njegov Hoffenheim igrao je uzbudljiv nogomet, s puno golova (gol-razlika 66:66), no nema sumnje da bi Matarazzo volio da ova druga brojka u novoj sezoni bude značajno niža. Za problematičnu poziciju desnog beka kupljen je talentirani Austrijanac Alexander Prass iz Sturma za 9.500.000 eura.

Hoffenheim će imati određeni pritisak zbog sudjelovanja u Europskoj ligi, ali za razliku od nekih drugih klubova, njegov igrački kadar dovoljno je širok za borbu na tri fronta. Momci poput Ilhasa Beboua, Mergima Berishe, te povratnika s posudbi Attile Szalaia, Diadie Samassekoua i Jacoba Bruun Larsena trebali bi dobiti novu šansu za dokazivanje.

Kao i obično, novajlije u Bundesligi ne rasipaju novac. Tako ni Kiel nije duboko zavlačio ruku u blagajnu tijekom ljeta. Potrošio je manje od 3.000.000 eura na nove igrače. Od važnih igrača iz protekle sezone otišli su Phil Neumann (u Mönchengladbach) i Tom Rothe (istekla mu posudba). Najveći adut Kiela je trener Marcel Rapp, koji je tu pune tri godine i zna kako klub diše. Za razliku od prethodnika Ole Wernera, više vodi računa o obrani. Preferira kontrolirani presing i voli da mu ekipa ima ‘glavu i rep’. Na sedam od posljednjih deset utakmica prošle sezone Holstein je sačuvao svoju mrežu. Najveće ime u sastavu je veteran Lewis Holtby, nekadašnji premijerligaški igrač. Mnogi su sigurno čuli i za Janna-Fiete Arpa, donedavno veliku nadu njemačkog nogometa.

Predlažemo Hoffenheim će pobijediti na utakmici po kvoti 1.60 u kladionici Germania.

RB Leipzig – Bochum – RB Leipzig će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 a najviše 6 @ 1.68 u Germania

Ekipa je najvećim dijelom ostala na okupu. Dani Olmo je otišao u Barcelonu, a kao neka vrsta zamjene stigao je Antonio Nusa iz Bruggea, međutim najveća stvar u ovom prijelaznom roku za RB Leipzig zapravo je ostanak Xavija Simonsa. Godinama se čeka trenutak kada će RB Leipzig postati ravnopravan konkurent za titulu. Mladi Nizozemac vjeruje da je to moguće ove sezone. Objektivno – šanse za tako nešto nisu velike, posebno jer će dosta pažnje i energije odvlačiti Liga prvaka.

Novi plasman u elitno natjecanje postavljen je kao imperativ pred Marca Rosea. Sve preko toga bit će bonus. Udarne igle bit će Benjamin Šeško i Lois Openda. Sjajan napadački tandem potpomognut spomenutim Simonsom i Christophom Baumgartnerom. Bochum se krajem svibnja na čudesan način izdigao iz pepela kroz doigravanje, nakon što je uspio nadoknaditi 0:3 iz prve utakmice kod kuće protiv Fortune Düsseldorf i trijumfom u gostima, nakon penala, sačuvao prvoligaški status.

Tijekom ljeta klub je ostao bez važnih igrača. Prije svega, najboljeg – Kevina Stögera (osam golova i 13 asistencija), ali ništa manje neće nedostajati ni Japanac Takuma Asano, Patrick Osterhage te standardni bek Danilo Soares. Da stvari ne funkcioniraju dobro pokazao je i poraz u prvom kolu DFB kupa od drugoligaša Regensburga – 0:1. Bochumu će i ove sezone glavni adut biti domaći teren. Prošle je sezone doživio samo četiri poraza pred svojom publikom, jednako kao, recimo, Borussia Dortmund. Očekujte da će na gostovanjima često primati puno golova.

Naš prijedlog je kombinacija RB Leipzig će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 a najviše 6 po kvoti 1.68 u kladionici Germania.

Dortmund – E.Frankfurt – Zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.45 u Germania

Vjerojatno neće prijati navijačima Borussije, no pošteno je reći da je ono što se dogodilo prošle sezone u Ligi prvaka bio ozbiljan i teško ponovljiv ‘incident’. Ovo se, jasno, odnosi na plasman Milionera u finale elitnog natjecanja. Odlaskom Marca Reusa i Matsa Hummelsa, te promjenom u sportskom i rukovodećem sektoru, na Westfalenu je započeta neka vrsta revolucije. Napadačka linija potpuno je renovirana, a sve u želji da se postigne ona ubojitost koju su garantirali Jadon Sancho i Erling Haaland. Doduše, Max Beier i Sehrou Guirassy morat će se na neki drukčiji način uklopiti. Nakon dužeg vremena, u Dortmundu neće moći tražiti alibi za neuspjehe u mladosti. Trenutni sastav je itekako iskusan. Pozadi su novajlija Anton i Süle, na golu Kobel, ispred njih veterani Can i Groß, a u sredini vrlo iskusni Marcel Sabitzer i Julian Brandt. Nije teško zaključiti da je ovaj tim sastavljen da napadne vrh tablice i da namuči mnoge u Ligi prvaka.

Puno toga se dogodilo posljednjih tjedana u Frankfurtu. Veliki transfer Randal Kolo Muanija u Paris Saint-Germain najvjerojatnije će natjerati Dinoa Toppmöllera da promijeni cijeli sustav igre i pređe s trojice na četvoricu u posljednjoj liniji. Novo ime u obrani je Rasmus Kristensen, posuđen od Leedsa, a stigao je i Arthur Theate iz Rennesa, standardni belgijski reprezentativac, koji bi trebao pojačati konkurenciju na stoperskim pozicijama. Navijači su posebno uzbuđeni zbog dolaska dvojice tinejdžera: Cana Uzuna iz Nürnberga, jednog od najboljih igrača Zweite, te talentiranog Mađara Kristiana Lisztesa. Za njih dvojicu plaćeno je više od 15.000.000 eura. Ako uračunamo otkup napadača Huga Ekitikea, Eintracht spada među klubove koji su najviše trošili ovog ljeta u Njemačkoj. U skladu s tim su i ambicije – ostanak u TOP 6 je najmanje što se očekuje (i traži) od Toppmöllera i njegovih izabranika.

Naš prijedlog je igra zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 po kvoti 1.45 u kladionici Germania.

Wolfsburg – Bayern – Bayern će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 @ 1.58 u Germania

Wolfsburg već godinama igra daleko ispod svojih mogućnosti i plasira se daleko od vrha tablice, gdje bi s obzirom na igrački kadar i uloženi novac trebao biti. U klubu se nadaju da s povratnikom u njemački nogomet, Ralfom Hasenhüttlom, dolaze radikalne promjene i daleko bolja vremena. Od standardnih igrača iz prošle sezone otišao je samo iskusni vratar Koen Casteels. Njegova zamjena je skupocjeni Kamil Grabara, plaćen Kopenhagenu blizu 14.000.000 eura.

Ozbiljan novac izdvojen je i za mladog Grka Konstantinosa Koulierakisa, koji će zamijeniti odlazećeg Maxencea Lacroixa. Samo šest bundesligaša ima igrački kadar vredniji od Wolfsburgovog. Već na premijeri protiv Bayerna bit će jasnije je li i koliko je Wolfsburg napredovao u odnosu na eru Nike Kovača. Nakon više od deset godina, na usnama navijača Bayerna na početku sezone nije Liga prvaka, već Bundesliga! Bavarci su u posljednjem desetljeću uspostavili takvu dominaciju da se ‘salatara’ podrazumijevala, pa se samo govorilo o napadu na Ligu prvaka. Ove jeseni situacija se mijenja. Primarni cilj Bayerna je povratak domaće titule.

Hiroki Ito stigao je kao sigurnosna opcija, u slučaju da Real dovede Alphonsa Daviesa; Portugalac João Palhinha dovršen je posao započet još zimus, dok je Michael Olise želja novog trenera Vincentea Kompanya. Matthijs de Ligt bio je promašaj, a prodajom za ‘samo’ 45.000.000 eura Bavarci su to priznali, no zamjena još nije stigla. Sve to dovodi do ozbiljne konfuzije u funkcioniranju, budući da Kimmich, Davies i Sané postaju slobodni idućeg ljeta. To u prijevodu znači da Bayernu ‘visi’ oko 200.000.000 eura, što čak ni za takvu financijsku silu nije mala stvar.

Mišljenja smo da će Bavarci trijumfirati i predlažemo igru Bayern će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 po kvoti 1.58 u kladionici Germania.

St. Pauli – Heidenheim – St.Pauli će pobijediti ili će završiti neriješeno i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 a najviše 4 @ 2.10 u Germania

Iako nikada nije pripadao vrhu njemačkog nogometa, St. Pauli je zbog svojih navijača i čuvenog stadiona Millerntor, s čijih razglasa prije svakog meča grmi AC/DC, a potom tijekom svih 90 minuta ne prestaje navijačka pjesma, postao praktično kultni klub i atraktivna turistička destinacija. E sad, koliko St. Pauli može igrački, to je veliko pitanje. Najskuplje pojačanje je Fin Stevens iz Brentforda za 600.000 eura, Morgan Guilavogui iz Lensa, koji je stigao na posudbu, zajedno s Johannesom Eggesteinom, trebao bi garantirati golove, dok se od Roberta Wagnera, pridošlice iz Freiburga, očekuje da eksplodira i dokaže svoj talent. Nijedan odlazak tijekom ljeta nije toliko pogodio klub iz Hamburga kao odlazak trenera. Mladi i supertalentirani Fabian Hürzeler (31), izdanak novog vala njemačke nogometne škole, preselio se u Brighton. To valjda najbolje govori kakav je nogomet St. Pauli igrao tijekom prošle sezone.

Od prvaka 2. Bundeslige treba očekivati borbu za opstanak, ali i utakmice s puno golova. Pobjede u pripremnom razdoblju protiv Norwicha (3:0) i posebno Atalante (3:0) daju nadu navijačima da bi ovo mogla biti sezona za pamćenje. Nakon povijesne prve sezone u Bundesligi i spektakularnog plasmana na osmo mjesto, odnosno osiguranog izlaska u Europu, Heidenheim je ove jeseni ozbiljna nepoznanica. U najkraćem, ekipu su napustili najbolji strijelac Tim Kleindienst, prvi asistent Jan-Niklas Beste, te najkreativniji ofenzivac – Eren Dinkçi, koji je bio samo na posudbi. Njih trojica postigli su 33 od 50 golova Heidenheima prošle sezone!

Ovo je vjerojatno najbolji pokazatelj koliko je iskusni strateg Frank Schmidt izgubio tijekom ljeta. Ruku na srce, neke zamjene su dovedene, međutim, teško je vjerovati da bi mogle nadomjestiti odlazak ove trojice. Schmidt je imao priliku učiti na iskustvima Union Berlina, Kölna, Freiburga… Svi su oni nakon plasmana u eurokupove doživjeli ozbiljan pad. Imajući sve to u vidu, prvi i osnovni cilj ovog malog i simpatičnog kluba bit će opstanak i još jedna sezona u njemačkoj eliti.

Naš prijedlog je kombinacija St.Pauli će pobijediti ili će završiti neriješeno i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 a najviše 4 po kvoti 2.10 u kladionici Germania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*