TIP DANA: PAOK – Borac Banja Luka: Tko pređe Albaniju, Tumba mu dođe kao izlet!

Tip Dana na kladjenje.hr

U utorak su nam mečevi kvalifikacija za Ligu šampiona donijeli pregršt uzbuđenja, a već u srijedu nas očekuju preostala tri meča kvalifikacija za elitno klupsko natjecanje. Ovog puta smo se odlučili za meč na Tumbi gdje će nogometaši grčkog PAOK-a ugostiti predstavnika Bosne i Hercegovine, ekipu Borca iz Banja Luke. Početak ovog susreta je zakazan za 19 sati i 30 minuta.

PAOK: Velike ambicije u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

PAOK je prošle sezone igrao na veoma visokom nivou, i na kraju je ova ekipa potpuno zasluženo stigla do šampionske titule u Grčkoj, u jednoj veoma ozbiljnoj konkurenciji. Na kraju je tim iz Soluna imao dva boda viška u odnosu na AEK, a ključna stvar je bila što su crno-beli na posljednja četiri duela u prvenstvu ostvarili isto toliko trijumfa. U posljednjem kolu je PAOK slavio na veoma teškom gostovanju kod Arisa, kada je bilo 1:2, uz konstataciju da je domaćin imao daleko više udaraca na gol, međutim, novi šampion Grčke je bio sjajan u završnici.

Bila je to četvrta titula šampiona Grčke za ovu ekipu, prva od 2019. godine, a sve to je ovom klubu donijelo i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, što će naravno biti primarni cilj za ovaj dio sezone. Inače, ne smijemo zaboraviti na podatak da je grčki predstavnik dva puta do sada u Ligi konferencije dolazio do četvrtfinala, a posljednji put je to bio slučaj prošle sezone kada je ovaj klub eliminisan od belgijskog Club Bruggea ukupnim rezultatom 3:0. Podsjećanja radi, na kraju je u trećem po kvalitetu europskom klupskom natjecanju trijumfirao Olympiakos, pa su grčki klubovi bili veoma zapaženi u prošlom izdanju Lige konferencija.

U pripremnom periodu je PAOK odigrao nekoliko veoma kvalitetnih provjera, a nažalost, rezultati su izostali, pošto je tim s Tumbe osim trijumfa nad AEK-om iz Larnake sve ostale mečeve izgubio, uz konstataciju da protivnici nisu bili nimalo naivni. Što se tiče igračkog kadra, sačuvana je gotovo kompletna okosnica iz prošle sezone, dok su novi nogometaši kluba iz Soluna postali Chalov i Tissoudali, koji bi trebali predstavljati veoma važna pojačanja u napadačkom dijelu tima.

Ovo je ujedno i prvi međusobni susret između PAOK-a i Borca iz Banja Luke, a ne treba ni pominjati da je grčki predstavnik veliki favorit na ovom duelu i da bi sve osim prolaza u narednu fazu kvalifikacija predstavljalo pravu senzaciju.

Borac: Koliko može Borac protiv dosta kvalitetnijeg rivala?

Borac iz Banja Luke je prošle sezone igrao veoma dobar nogomet, a to je na kraju rezultiralo i novim naslovom prvaka Bosne i Hercegovine. Na kraju je Borac završio na prvom mjestu na tabeli uz samo dva boda viška u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, uz napomenu da je pitanje naslova prvaka riješeno dva kola prije kraja. Bila je to ujedno i treća titula prvaka Bosne i Hercegovine, a prva od 2021. godine. Naravno, moramo pomenuti i jedan trofej u Kupu ove zemlje, mada je i dalje utisak da je najveći uspjeh kluba iz Banja Luke osvajanje Kupa bivše Jugoslavije, i to 1988. godine, kada je u velikom finalu savladana jedna strašna generacija Crvene zvezde, koja je samo tri godine nakon toga postala šampion Europe.

Prvo mjesto u prošlom šampionatu Bosne i Hercegovine je Borcu donijelo plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, gdje je ovaj tim uspio eliminirati albansku Egnatiju, i to uz dosta muke. Na taj način je šampion BiH izborio još najmanje šest europskih utakmica, i u najgorem slučaju play-off kvalifikacija za Ligu konferencija, a upravo treće po kvalitetu europsko klupsko natjecanje i jeste primarni cilj ovog kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Prvi meč u Banja Luci protiv Egnatije je završen minimalnim trijumfom domaćina, koji je do gola stigao u sudačkoj nadoknadi. Što se tiče duela u Elbasanu, on nimalo dobro nije krenuo po nogometaše Borca jer je već prvi udarac domaćina završio u mreži Šiškovskog, a strijelac je bio Ibrahimoglu u 16. minuti. Ipak, brzo je Borac došao do daha i stigao do izjednačenja u 30. minuti, a strijelac je bio Lukić.

Nažalost, u samom finišu meča Egnatija ponovo dolazi do gola, i to u 82. minuti kada je pogodio Dukou. U tim trenucima, i onim nakon primljenog gola, crveno-plavi su imali baš dosta problema, i praktično je još jedan pogodak visio u zraku, međutim, nekako je ova ekipa uspjela da se odbrani i dođe do produžetaka. Taj dio igre je Borac, ruku na srce, odigrao dosta bolje, ali na kraju nije bilo promjene rezultata, pa se otišlo u penal završnicu, gdje je predstavnik Bosne i Hercegovine bio bolji i na kraju, kada se podvuče crta, potpuno zasluženo stigao do plasmana u naredno kolo, gdje će protivnik biti nimalo naivni PAOK.

Naš prijedlog

I pored toga što je PAOK veliki favorit na ovom duelu, treba istaći da Borac iz Banja Luke nema šta da izgubi, pa smo prije svega mišljenja da nas očekuje jedan dosta otvoren meč. I pored velikog uloga, smatramo da se golovi neće dovesti u pitanje, pa vam preporučujemo da okušate sreću s igrom zbroj golova na utakmici će biti najmanje 4 za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.97.

Iako je tim iz Banja Luke autsajder u ovom dvomeču, nije isključeno da aktuelni šampion Bosne i Hercegovine uspije da postigne makar jedan pogodak na ovom gostovanju, pa vam zato hrabro preporučujemo da se oprobate s igrom Borac Banja Luka će postići najmanje 1 gol na utakmici, a sve to uz sjajnu kvotu 2.10 u Germaniji.

Za kraj, iz potpuno istog razloga vam savjetujemo da vaš fokus usmjerite na igru oba tima će postići gol na utakmici, koju kladionica Germania plaća s odličnom kvotom 2.55.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*