TIP DANA: Rumunjska – Nizozemska: Tresu se Karpati, mogu li hrabri Rumunji u četvrtfinale?

Tip Dana na kladjenje.hr

Bližimo se polako kraju mečevima osmine finala, a danas su na programu posljednja dva meča. Prva je na programu utakmica između Nizozemske i Rumunjske, koja će biti odigrana na Allianz Areni u Münchenu. Nizozemci su kao trećeplasirani iza Austrije i Francuske završili grupnu fazu, dok je Rumunjska na opće iznenađenje svih kao prvoplasirana okončala svoje natjecanje po grupama. Utakmica je na programu od 18 sati, a glavni sudac na meču bit će iskusni Felix Zwayer.

Nizozemska: Ne smije se ponoviti igra kao protiv Austrije!

I kada ne izgledaju silno, moćno i robusno, spremni su da se uhvate u koštac s najvećim nogometnim zvijerima. Vidjeli smo prije nepune dvije godine u Kataru kako je Nizozemska s prilično sličnim snagama koje su stigle na EURO, u četvrtfinalu umalo izbacila potonjeg šampiona Argentinu. Na kraju je odlučila penal lutrija u korist Gaučosa. Dakle, nitko ne garantira da u Njemačkoj, s novom, prilično debelom injekcijom talenta, neće pomrsiti račune snažnijima od sebe. Nizozemska je na kontinentalnu smotru stigla kao sedmi favorit za njeno osvajanje.

Trijumfalno su otvorili ovaj šampionat, pošto su savladali mlake Poljake sa 2:1. U narednom meču su remizirali protiv Francuske uz sumnjivo poništen gol, dok su u posljednjem meču pokazali sve svoje slabosti u porazu protiv Austrije (2:3). Koliko je činjenica da je Koeman namjestio selekciju ogromnog potencijala i talenta pred sam početak Europskog prvenstva podgrijavala euforiju jedne od najnogometnijih nacija Starog kontinenta, toliko ju je utišala vijest da je povreda nadjačala Frenkieja De Jonga, te da skočni zglob ne dozvoljava vezistu Barcelone da kormilari veznim redom Nizozemske. A kako nevolja nikada ne dolazi sama, tako je Oranje ostalo i bez Teuna Koopmeinersa iza kojeg je sezona karijere s Atalantom.

Malerozna povreda veziste tima iz Bergama na zagrijavanju pred meč s Islandom dodatno je oskrnavila i manevar A reprezentacije. Sa od ranije povrijeđenim Martenom De Ronom, Nizozemska je ostala bez cijelog trija u veznom redu, takvog kvaliteta da bi komotno figurirao za jednog od pet najboljih na EURU. Ali s liderom poput Van Dijka, s fizički najmoćnijom defanzivnom linijom na prvenstvu (Van Dijk, De Vrij, Aké, De Ligt) i uz pretpostavke da će oni koji se tek trebaju dokazati lepršati po terenu kao što je Memphis s ostalim novajlijama činio 2014, te da je Koeman uspostavio neophodnu disciplinu, Nizozemska bi ponovo mogla biti spremna za čuda. U Kataru je izostalo u penal seriji s Argentinom – možda karma ovoga puta bude naklonjenija selekciji sa sjeverozapada Europe.

Rumunjska: Žive svoj san!

Nemoguće je bilo ne voljeti onu generaciju Hadžija, Popescua, Petrescua i ostalih. Pa i kasnije onu s Chivuom, Mutuom, Kontrom… Umjeli su Rumunji da oduševe i da se nogometno uvuku pod kožu… Rijetko tko ih nije simpatisao. I onda su odjednom nestali. Imali su u ovom vijeku svega dva plasmana na EP, tamo nisu zabilježili nijednu pobjedu i glatko su ispadali u grupi. Dakle, od 10 velikih turnira kvalificirali su se za samo dva. I tamo nisu ništa napravili. Otkako je Gheorghe Hadži otišao u mirovinu, rumunjskom nogometu je smrklo.

Bilo je tu nekih trzaja, privatizacija je prvo podigla klubove (igrala su se i neka četvrtfinala eurokupova), pa ih spustila još niže. Rumunjski nogomet je postao tabloidni cirkus. Žući od dresova reprezentacije. Skandali su se taložili jedan na drugi, teško je bilo naći neku svijetlu točku. Naše istočne susjede nakon godina posrtanja konačno su se vratile na veliko natjecanje. Pregazili su Ukrajince u prvom kolu s 3:0, pa su u posljednjoj utakmici grupne faze odigrali neriješeno i plasirali se u nokaut fazu. Pucali su Rumunji dalekometnom artiljerijom na premijeri, eurogolovima sa 20+ metara Stanciuja i Marina, uz gol Draguša za potvrdu tri boda, pregazili favorizovanu četu Sergeja Rebrova. Možda nije lijepo, možda nije etički, ali je korisno i praktično.

Slovačka i Rumunjska su bez velike borbe odigrali 1:1 i ruku pod ruku otišli u osminu finala Europskog prvenstva. Za većinu je ovo očekivan scenarij, jer je remi odgovarao objema reprezentacijama. Istina, i pobjeda im je garantirala prolaz dalje i vjerojatno prvo mjesto, ali je to značilo i rizik od poraza koji bi ih koštao eliminacije u grupi. Spustili su gas, odigrali koliko im je dovoljno i zagrljeni prošli dalje ostavljajući nesretne Ukrajince kao najveće gubitnike grupne faze na prvenstvu. Žutilo koje je godinama u tamošnjoj javnosti pratilo reprezentaciju Rumunjske je sada tamo gdje mu je i jedino pravo mjesto. Na dresovima momaka koje su kao nezrele klince mnogi tapšali po ramenima, naplatili se od njih i okrenuli im leđa. Već sada su ostvarili ogroman uspjeh i sve preko ovoga bi za njih bilo ravno senzaciji.

Naš prijedlog

Nizozemska kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 1.50 u kladionici Germania. Trijumf Rumunjske plaća se kvotom 8.80, dok za neriješen ishod imamo ponuđenu kvotu 4.60.

Rumunji su, ruku na srce, neočekivano dogurali ovako daleko i to kao prvoplasirani u svojoj grupi. Nitko im nije davao mnogo šansi za prolaz, međutim, svojom hrabrom igrom sve su demantirali. Nizozemci su primili veliki broj golova u grupi, a danas očekujemo jedan defanzivno dobar meč s njihove strane. Naš prijedlog je da pokušate s igrom oba tima neće postići gol na utakmici koja se plaća kvotom 165 u Germania.

Također, mišljenja smo da će Nizozemska trijumfirati u ovoj utakmici, pa vam predlažemo igru Nizozemska će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najviše 3 po kvoti 2.15. Za vas koji jurite nešto veće kvote, predlažemo da pokušate s prelazom prvo poluvrijeme će završiti neriješeno a Nizozemska će pobijediti na utakmici po kvoti 4.00 također u kladionici Germania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*