TIP DANA: Švicarska – Italija: Na koju stranu Alpa ide pobjeda?

Tip Dana na kladjenje.hr

Od subote su na programu prvi mečevi osmine finala na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a ovog puta smo za vas analizirali duel između Švicarske i Italije koji će biti odigran na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Švicarci su igrali dosta dobro u grupnoj fazi i s pet osvojenih bodova stigli do plasmana u osminu finala, dok su se Talijani provukli u meču protiv Hrvata u posljednjem kolu grupne faze i došli do pozicije broj dva, što je naravno bilo dovoljno za plasman u nokaut fazu. Početak ovog duela je zakazan za 18 sati.

Švicarska: Sajdžijama “leže” Talijani u posljednje vrijeme!

Dosta puta smo prethodnih dana u analizama koje imaju veze sa Švicarskom spomenuli da ova selekcija ne samo da je redovni sudionik velikih natjecanja u posljednje vrijeme, već po nepisanom pravilu Sajdžije dolaze i do plasmana u nokaut fazu velikih turnira. To je naravno bio slučaj i na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je ova reprezentacija uspjela doći do plasmana u osminu finala, ali je tamo uslijedio pravi debakl od Portugalaca, koji su slavili sa 6:1.

I na ovom Evropskom prvenstvu je primarni cilj Švicaraca bio upravo plasman u drugi krug prvenstva, a na kraju su izabranici Murata Yakina grupnu fazu završili na drugom mjestu na tablici uz dva boda manjka u odnosu na prvoplasiranu Njemačku. Vrlo malo je nedostajalo da Sajdžije na kraju dođu do prvog mjesta na tablici, pošto je ova selekcija u posljednjem kolu vodila protiv domaćina turnira sve do finiša susreta, ali je onda Füllkrug donio bod Pancerima, koji je bio dovoljan za prvo mjesto.

Prije toga su Švicarci remizirali protiv selekcije Škotske, kada je bilo 1:1, dok je u prvom kolu četa Murata Yakina bila bolja od Mađara, rezultatom 3:1, i bio je to trijumf koji je bio i presudan u borbi za plasman u doigravanje. Glavni nogometaš ove selekcije je i dalje Xhaka, međutim, u svakoj liniji tima ova selekcija ima barem po jednog vrhunskog igrača i utisak je da će Sajdžije dobrano namučiti Talijane, koji brane naslov prvaka Europe s prošlog turnira.

Kada se osvrnemo na tradiciju, doći ćemo do zaključka da Švicarcima i te kako prijaju dueli s Italijom, pošto je na posljednjih šest međusobnih duela čak pet puta bilo neriješeno, dok su Azzurri ostvarili samo jedan trijumf, pa se postavlja pitanje je li došlo vrijeme za prvu pobjedu ove selekcije nad nekadašnjim svjetskim prvakom, što bi značilo i plasman među osam najboljih ekipa u Europi.

Italija: Mogu li Azzurri do novog velikog rezultata na EURU?

Italija je na prošlom Evropskom prvenstvu, mimo svih očekivanja, stigla do naslova prvaka, pošto je u velikom finalu savladala selekciju Engleske, uz konstataciju da je taj finalni duel odigran na Wembleyu, što znači da je Gordi Albion imao podršku praktično čitavog stadiona. Ipak, nakon toga su Azzurri drugi put zaredom propustili kvalifikovati se na Mundijal, a nakon svega toga je Roberto Mancini napustio klupu ove selekcije, a na njegovo mjesto je postavljen Luciano Spalletti, koji je malo prije toga s Napolijem stigao do Scudetta.

Jedva su Talijani stigli i do plasmana na Evropsko prvenstvo, pošto je ova selekcija na kraju imala isti broj bodova kao i trećeplasirana Ukrajina, a voljom ždrijeba su se ove dvije selekcije sastale u posljednjem kolu u duelu u kojem je Ukrajina bila domaćin i na kraju je taj susret završio bez pogodaka, što je odgovaralo Azzurrima, zbog boljeg međusobnog skora.

Barem po imenima nogometaša, utisak je da Italija odavno nije imala slabiju reprezentaciju, međutim, moramo se prisjetiti da su Azzurri bili dosta podcijenjeni i na prethodnom EURU, pa svi znamo kako se to na kraju završilo.

U prvom kolu turnira, puleni Luciana Spallettija su slavili protiv Albanije, kada je bilo 2:1, a zanimljivo je da je taj rezultat stajao na semaforu već poslije 16 minuta igre. U drugom kolu su Azzurri poraženi od Španjolske, i to potpuno zasluženo. Rezultat je bio 1:0, a utisak je da je Furija mogla slaviti i s nekoliko golova razlike, što nije dozvolio odlično raspoloženi Donnarumma.

Najzad, u trećem kolu su Talijani odmjerili snage s Hrvatskom koja je sredinom drugog dijela igre došla do prednosti preko Modrića, koji je prije toga propustio realizirati jedanaesterac, a bod Azzurrima donio je Zaccagni u osmom minutu sudačke nadoknade, što je bio povod za ogromno slavlje.

Pomenuli smo već da Talijanima nikako ne leže Švicarci u posljednje vrijeme, ali treba spomenuti i to da nekadašnji svjetski prvak ima daleko više iskustva kada su ovakvi mečevi u pitanju, uz podatak da je Italija posljednji put poražena od Sajdžija još davne 1993. godine kada je bilo 1:0.

Naš prijedlog

Pre svega, smatramo da nam ovaj duel, pošto je ulog zaista ogroman, neće doneti previše pogodaka, pa je idealno da se oprobate sa igrom zbroj golova na utakmici će biti najviše 2 gola za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.47.

Generalno, Švicarci u poslednje vreme zadaju probleme Talijanima, i mišljenja smo da Azzurri ni ovog puta neće uspeti da savladaju ovu selekciju, zbog čega vam toplo preporučujemo da vaš fokus usmerite ka Švicarska će pobijediti na utakmici ili će utakmica završiti neriješeno, a sve to uz kvotu 1.60 u Germaniji.

Za kraj, nije isključeno ni da nam ovaj duel između Švicarske i Italije koji se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu ne donese pobednika, zbog čega vam hrabro savetujemo da okušate sreću sa utakmica će završiti neriješeno koji kladionica Germania plaća sa fantastičnom kvotom 3.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*