TIP DANA: Paragvaj – Brazil: Karioke bez prava na pogrešku!

Tip Dana na kladjenje.hr

Noć između petka i subote donosi nam nova dva zanimljiva meča u sklopu Kopa Amerike, a za vas smo ovog puta pripremili susret između Paragvaja i Brazila. Oba tima se nisu proslavila u prvom kolu, jer je Paragvaj poražen od Kolumbije, dok je Brazil samo odigrao neriješeno protiv Kostarike, u duelu koji je mimo svih očekivanja završen bez pogodaka. Početak ovog za obje selekcije veoma važnog duela zakazan je za 03:00h.

Paragvaj: Mogu li Paragvajci do plasmana u nokaut fazu?

Paragvaj je dva puta do sada bio šampion Južne Amerike, a sigurno je da bi svi u ovoj selekciji ovog puta bili prezadovoljni i sa plasmanom u nokaut fazu, pošto se vrlo vjerojatno ova reprezentacija nalazi u najjačoj grupi na ovom turniru. Kada su u pitanju Mundijali, čak tri puta je Paragvaj dolazio do plasmana u osminu finala, a naravno, ne smijemo zaboraviti ni za sada jedino četvrtfinale, i to 2010. godine u Južnoj Africi. Posljednji veliki uspjeh su Paragvajci ostvarili 2011. godine u Argentini, kada je ova selekcija u velikom finalu poražena od Urugvaja, kome je to bila petnaesta titula šampiona Južne Amerike.

Prva zvijezda ove nove generacije paragvajskog nacionalnog tima je naravno fudbaler Newcastlea Almiron, a pored njega treba izdvojiti i odličnog Gustava Gomeza, koji je inače i kapetan ove selekcije. U prvom kolu prvenstva Južne Amerike, izabranici Danijela Garnera su poraženi od nimalo naivne selekcije Kolumbije, a taj duel je završen rezultatom 2:1. Kolumbijci su u prvom dijelu igre u potpunosti nadigrali svog rivala i na odmor otišli sa dva gola prednosti, ali je u nastavku susreta nekadašnji šampion Južne Amerike zaigrao dosta bolje.

Epilog toga bio je gol Enkiza u 69. minuti susreta, ali to je ipak bilo sve što smo vidjeli od Paragvajaca, koji bi, ukoliko večeras izgube i od Brazila, polako ali sigurno mogli da pakuju kofere za povratak kući. Podsjećamo vas da ova selekcija trenutno nastupa i u kvalifikacijama za Mundijal koji će za dvije godine biti odigran u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, a u ovom trenutku se Paragvajci nalaze na sedmom mjestu na tabeli, koje je ujedno i posljednje koje na kraju donosi plasman u doigravanje. Na šest odigranih mečeva ova reprezentacija je doživjela čak tri poraza, dva puta je odigrala neriješeno, uz samo jedan trijumf i to na domaćem terenu protiv Bolivije, kada je bilo 1:0.

Inače, posljednji međusobni susret između Paragvaja i Brazila je odigran prije nešto manje od dvije i po godine u sklopu kvalifikacija za Mundijal u Kataru, a tada su Karioke na svom stadionu uvjerljivo slavile sa 4:0. Posljednji trijumf u međusobnim mečevima protiv Brazila, Paragvaj je ostvario još 2008. godine, kada je bilo 2:0.

Brazil: Pobjeda je imperativ, a da li će Brazilci do nje i doći?

Brazil je čak pet puta dolazio do naslova prvaka svijeta, međutim, posljednji put je to bio slučaj još 2002. godine na prvenstvu koje je odigrano u Japanu i Južnoj Koreji, a sve to nakon što je u finalu savladana selekcija Njemačke. Najbolji igrač tog turnira bio je legendarni Ronaldo, a poražavajuće zvuči podatak da se popularne Karioke nakon toga nisu preterano proslavile na Mundijalima. Uzmimo za primjer samo posljednje učešće ove selekcije na istom, pošto je Brazil prije dvije godine u Kataru eliminisan još u četvrtfinalu od Hrvatske, nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Nažalost, ni na posljednjem izdanju Kopa Amerike ova selekcija nije uspjela doći do trofeja, a da stvari budu gore Brazilci su u velikom finalu poraženi od Argentine, i to na svom terenu, a taj meč je završen rezultatom 0:1, uz podatak da je jedini pogodak postigao Di Maria. Ovog puta izabranici Dorivala Júniora uz Argentinu i Urugvaj slove za jedne od glavnih kandidata za naslov prvaka Južne Amerike, međutim, mora se priznati da smo daleko više od ove selekcije očekivali u prvom kolu ovog takmičenja. Naime, Brazil je samo remizirao protiv Kostarike, a taj meč je završen bez pogodaka, što je svakako bilo do sada i najveće iznenađenje na turniru.

Nekadašnji svjetski šampioni su naravno bili dosta bolji na tom duelu, međutim, niti jedan od sedam udaraca u okvir gola nije završio u mreži Sekeire, koji je na kraju proglašen i igračem tog susreta. Možda Brazilci na ovom turniru nisu tako jaki u odbrani i veznom redu kao nekad, međutim, napadačka linija tima koju čine Vinicius, Raphinha, Rodrygo i Paquetá može i mora dosta bolje. Poput Paragvaja, i puleni Dorivala Júniora nastupaju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će za dvije godine biti odigrano u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, a u ovom trenutku se Brazil nalazi na izuzetno lošem šestom mjestu na tabeli uz samo šest osvojenih bodova, pa ukoliko Karioke ovako nastave, morat će se dosta potruditi oko plasmana na Mundijal.

Na šest odigranih susreta, petostruki svjetski prvak ostvario je samo dva trijumfa, jedan remi i tri poraza, i to tri vezana, a u posljednjem kvalifikacijskom susretu ova selekcija je izgubila u velikom derbiju od Argentine, kada je bilo 0:1. Ipak, kada se radi o ovom turniru, poznato je da Brazil, u kakvom god sastavu da dođe, slovi za jednog od glavnih favorita za osvajanje, a na prvi pogled djeluje da Karioke ne bi smjele imati većih problema protiv Paragvaja.

Naš prijedlog

Iako Paragvaj nije nimalo naivna selekcija, smatramo da Brazil u drugom kolu Kopa Amerike nema pravo na kiks, a mišljenja smo da će čak nekadašnji šampion sveta dosta lakše nego što se očekivalo slaviti na ovom duelu, pa vam savetujemo da se oprobate sa Brazil će pobijediti na utakmici za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.40.

Pored toga, smatramo da će Brazilci od prvog minuta meča krenuti ofanzivno ka golu Paragvajaca, pa vam iz tog razloga hrabro preporučujemo da okušate sreću sa prelazom Brazil će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koju kladionica Germania plaća sa kvotom 1.93.

Za kraj, najrealnija prognoza kada je u pitanju ovaj duel je da će Karioke postići makar dva ili više golova, zbog čega vam toplo preporučujemo da se opredelite za igru Brazil će postići najmanje 2 gola na utakmici, a sve to uz kvotu 1.47 u Germaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*