TIP DANA: Poljska – Austrija: Povratak Lewandowskog trebao bi zabrinuti Austriju!

Poljska i Austrija će u okviru 2. kola Europskog prvenstva grupe D odigrati svoj meč na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Poljaci su u prvom meču poraženi od Nizozemske rezultatom 1:2, dok je Austrija minimalnim porazom od Francuske započela ovaj turnir. Utakmica je na programu od 18 sati, a pravdu će dijeliti Turčin Meler.

Poljska: Lewandowski mora imati podršku!

Ako je Poljska svoj zenit u europskim okvirima doživjela 2016. u onoj nokaut fazi, gotovo do polufinala EURA u Francuskoj, onda nije pogrešno reći da s ostatkom te generacije ne može očekivati sličan uspjeh. Objektivno, Poljska je autsajder grupe D u društvu Francuske, Nizozemske i Austrije. Pretjerano bi bilo unaprijed potpuno otpisati reprezentaciju koja među 26 igrača ima 15 koji nastupaju u Ligama petice… Makar za prolaz dalje s treće pozicije, ali i takav scenarij ne nosi sa sobom značajnu vjerojatnost. Hoće li Orlovi kroz pakao grupe s Nizozemskom, Austrijom i na kraju Francuskom ugledati nokaut fazu, vrlo jednostavno, ovisit će o dostupnosti najboljeg igrača u povijesti državnog tima i apsolutnog rekordera Roberta Lewandowskog.

Poljski navijači godinama nisu bili zadovoljni izgledom svog tima. Dekadentan nogomet Česlava Michniewicza rezultirao je prolazom u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, ali time nije prikrivena dugoročna nemoć protiv selekcija koje se svrstavaju u prvi ili drugi red favorita na velikim natjecanjima. Da bi se sličan scenarij mogao ponoviti i na startu ovogodišnjeg Europskog prvenstva, činilo se već od druge minute. Krenuli su Nizozemci u totalnu ofenzivu, a Memphis Depay zaprijetio je udarcem sa sedam, osam metara iskosa. Nogometaš Atletica šutirao je tik uz lijevu stativu, ali je Wojciech Szczęsny obranio i poslao loptu u korner.

Poljaci se nisu često isticali pretjeranom efikasnošću čak i s Robertom Lewandowskim u ekipi, a tek bez svoje najveće amajlije činilo se da će probijanje nizozemske obrane biti nemoguća misija. Znajući sve to, gol za vodstvo bijelo-crvenih bio je pomalo šokantan za sve na stadionu u Hamburgu. Piotr Zieliński uputio je filigranski centaršut iz kornera u 17. minuti, a centarfor Adam Buksa najozbiljnije je shvatio ulogu zamjene za Roberta Lewandowskog i izvio se iznad protivničkih braniča u maniru Barceloninog napadača. Lomili su Nizozemci, nisu planirali stati dok ne izjednače, a Poljaci nisu uspjeli izdržati pod naletima sa svih strana. Što je možda i najzanimljivije, gol Nizozemaca nije pao iz neke od izgrađenih akcija, već nakon udarca Codyja Gakpa s distance i nesreće za Poljake da je izblokirani šut Liverpoolovog napadača promijenio smjer i završio u golu.

To već ni odlični Szczęsny nije mogao obraniti. Gubili su snagu Poljaci kako se meč primicao kraju, a nije pomogao ni ulazak nedovoljno spremnog Karola Świderskog. Koeman je posegnuo za Weghorstom i napravio najbolji mogući potez. Weghorst je u 83. minuti zakucao loptu u mrežu za 2:1. U jednoj od grupa smrti, svi nositelji igre Poljske moraju biti na vrhuncu. Naročito večeras na Olimpijskom stadionu u Berlinu, u drugoj utakmici grupne faze protiv Austrije. Potencijalna pobjeda u ovom meču mogla bi biti dovoljna popularnim Orlovima za nokaut fazu s treće pozicije.

Austrija: Dobro su se pokazali protiv Francuza!

Reprezentacija Ralfa Rangnicka suprotstavila se francuskim individualcima ozbiljnom organizacijom igre u oba smjera. Upravo iz timske igre Austrijanci su uspjeli stvoriti komplikacije snažnom protivniku, ali ne i doći do pozitivnog rezultata, koji bi im u ozbiljnoj mjeri olakšao put ka osmini finala. Nedostajalo im je i sreće; u nekoliko navrata propustili su priliku matirati Mikea Maignana, ali fortuna im nije bila naklonjena, posebno u 38. minuti, kada su primili najnesretniji gol dosadašnjeg dijela prvenstva Europe. Koban trenutak za Austrijance prouzročio je Kylian Mbappe, koji se prepoznatljivim driblingom oslobodio Phillipa Mweneja, uputio nezgodan centaršut, a onda je katastrofalno reagirao Max Wöber i poslao loptu u vlastitu mrežu.

Taj pogodak predstavljao je ozbiljan udarac za Rangnickov tim, s obzirom na to da je samo dvije minute ranije Christoph Baumgartner propustio kolosalnu priliku pred golom Francuske. Ta akcija bila je plod fantastične suradnje cijelog austrijskog tima. Michael Gregoritsch odlično je centrirao s lijevog boka, Marcel Sabitzer odložio je loptu za Baumgartnera, ali uslijedila je loša reakcija vezista Leipziga. Baumgartner kao da je pokušao predriblati istrčalog Maignana, ali je vratar Milana uspio zakačiti loptu i onemogućiti Austrijance da dođu do šokantne prednosti. Vodeći pogodak u finišu prvog poluvremena otvorio je puno prostora Francuzima u drugom poluvremenu, da igraju onako kako im najviše odgovara – na brze kontranapade.

Austrijanci su pomaknuli linije naprijed i zaigrali rizično, ali su uspjeli pritisnuti protivnika na njegovu polovicu. Ipak, Rangnickov tim suočio se sa sličnim problemima kao Srbija protiv Engleske. Nedostajao im je kvalitetan završni pas, pa stoga nije bilo stopostotnih šansi pred Maignanovim golom. Pentz je u 68. minuti odličnom reakcijom zaustavio pokušaj Marcusa Thurama, koji je dobio priliku igrati kao najistureniji igrač Francuske, ali nije pokazao ništa. Nije se proslavio ni Olivier Giroud, koji je ušao na teren u 90. minuti, a u sedmoj minuti nadoknade imao zicer za 2:0.

Ipak, uspio je promašiti čitav gol, pa se dodatno produžila drama. Bilo je dramatično već u sljedećem napadu pred suprotnim golom, ali je nakon pokušaja Prassa glavom lopta bila predaleko od Marka Arnautovića. Sigurno je da, ukoliko Austrija ponovi igru iz prvog meča, rezultat mora doći. Poljaci su idealan protivnik za povratak, i vjerujemo da će Rangnickova četa biti spremna osvojiti prve bodove na Euru.

Naš prijedlog

Austrija kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota za Austrija će pobijediti na utakmici u Germania kladionici iznosi 2.15. Trijumf Poljaka plaća se kvotom 3.20, dok za neriješen ishod ista kladionica daje kvotu 3.40.

I jedna i druga ekipa sa nulom ulaze u drugo kolo i jasno je da će ovaj meč odrediti dalju sudbinu ovih selekcija. Remi vjerovatno ne bi bio po mjeri nijedne reprezentacije i sigurno je da ćemo na terenu gledati jednu veoma zanimljivu utakmicu. Naš prijedlog je da pokušate s igrom Austrija će pobijediti ili će završiti neriješeno i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 a najviše 5 u Germania kladionici, po kvoti 1.85 izgleda veoma primamljivo.

Rano vođstvo jedne od ekipa bi iniciralo totalni nogomet i pošto vjerujemo u takav rasplet meča, za vas hrabrije predlažemo da pokušate i s igrom oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 4 po kvoti 3.70 također u Germania kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*