TIP DANA: Belgija – Slovačka: Mogu li Belgijanci konačno doći do trofeja na velikim natjecanjima?

Tip Dana na kladjenje.hr

U ponedjeljak nas očekuju nova tri meča na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a ovog puta smo za vas pripremili dvoboj između Belgije i Slovačke, koji će biti odigran u Frankfurtu s početkom u 18 sati. Belgija je sasvim sigurno prvi favorit u ovoj grupi, iako je dojam da ova selekcija više nije toliko jaka kao prije, ali vidjet ćemo koliko može i Slovačka, kojoj je ovo treće uzastopno sudjelovanje na EURU. Pored ove dvije reprezentacije, u grupi E su još i Rumunjska i Ukrajina, pa na prvi pogled djeluje da se radi o jednoj od najslabijih grupa na ovom turniru.

Belgija: Posljednji poraz su Belgijanci doživjeli još na Svjetskom prvenstvu!

Belgija je do sada četiri puta dolazila do polufinala na velikim natjecanjima, a posljednji put je to bio slučaj 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada je ova selekcija u polufinalu odmjerila snage protiv Francuske, iako je po mnogim mišljenjima to bilo i finale prije finala. Nažalost, taj dvoboj su popularni Đavoli izgubili, a od tada ova selekcija nije mogla dalje od četvrtfinala, i to na EURU, uz konstataciju da je posljednji nastup ove selekcije na Svjetskom prvenstvu bio jako loš. Naime, na prošlom Svjetskom prvenstvu se nogometaši Belgije nimalo nisu proslavili pošto su zauzeli treće mjesto u grupi, iza Maroka i Hrvatske, koji su na kraju stigli čak do polufinala.

Na tri odigrana susreta Belgijanci su sakupili četiri boda, a u posljednjem kolu je ovoj reprezentaciji bio potreban trijumf nad Hrvatskom, međutim, taj susret je uz nekoliko nevjerojatnih promašaja izabranika trenera Martineza, na kraju završen bez pogodaka, pa je ova selekcija već nakon prve faze morala da se vrati kući. Odmah nakon toga je Roberto Martinez podnio ostavku na mjesto izbornika, a na njegovo mjesto je postavljen Domenico Tedesco, koji je u tom trenutku predvodio njemački Leipzig, s kojim je stigao do trofeja u njemačkom Kupu. Naravno, bilo je i nekoliko oproštaja od nacionalnog tima, pa su glavnu okosnicu činili naravno De Bruyne, Lukaku i Vertonghen, uz nekoliko uvjetno rečeno novih nogometaša, poput De Ketelaerea, Dokua i Opende.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, ova selekcija je zauzela prvo mjesto na tablici uz bod više u odnosu na drugoplasiranu Austriju, a na osam odigranih mečeva nekadašnji polufinalist Svjetskog prvenstva je ostvario šest trijumfa uz dva remija, i uz samo četiri primljena pogotka, što je svakako podatak koji se itekako mora pohvaliti, pogotovo što je u posljednjih nekoliko godina upravo obrana bila najslabija karika ove reprezentacije. Pred početak EURA, Đavoli su odigrali dva pripremna meča i ostvarili isto toliko trijumfa, i to bez primljenog pogotka.

U prvom dvoboju je ova reprezentacija bila bolja od Crne Gore sa 2:0, da bi u drugom meču izabranici Domenica Tedesca sa 3:0 savladali Luksemburg, a dvostruki strijelac na tom meču bio je Lukaku, uz jedan gol sjajnog Trossarda. Za kraj, moramo spomenuti da su Belgijanci posljednji poraz u službenim mečevima doživjeli još na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, kada je ova selekcija poražena od Maroka sa 2:0, što je podatak koji sasvim sigurno ohrabruje pred prvi meč na EURU.

Slovačka: I plasman na EURO je veliki uspjeh!

Slovaci su od odcjepljenja uspjeli da se plasiraju na tri velika turnira, ali ni na jednom od ta tri ova selekcija nije napravila neki ozbiljniji rezultat. Posljednje učešće Slovačke na velikim natjecanjima desilo se 2021. godine na Europskom prvenstvu, koje je odigrano godinu dana kasnije zbog pandemije koronavirusa, a tu je ova reprezentacija natjecanje završila na trećem mjestu u grupi, uz dva boda manjka od drugoplasirane Španjolske, a nažalost, Slovaci nisu bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije na turniru, pa su nogometaši ove reprezentacije već nakon prve faze morali da se upute svojim kućama.

Prije toga su Slovaci nastupili na još dva velika natjecanja. Prvi plasman od odcjepljenja je ova selekcija izborila upravo 2010. godine, a nakon toga je Slovačka došla i do plasmana na Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, gdje je ovaj tim eliminiran u osmini finala od Nijemaca sa 3:0.

Kao što je dobro poznato, popularni Sokolovi nisu uspjeli da dođu do plasmana na posljednje Svjetsko prvenstvo koje je odigrano u Kataru, a zanimljivo je da je to bio i treći vezani Mundijal na kojem se ova selekcija nije kvalificirala. Od 2022. godine na klupi ove reprezentacije se nalazi Francesco Calzona i sa njegovim radom su sasvim sigurno svi zadovoljni, najviše zbog toga što je ovaj stručnjak uspio Slovake da odvede na Europsko prvenstvo, i to pošto je ova selekcija na kraju zauzela drugo mjesto na tablici uz osam bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Portugal, koji je jedina selekcija u ovim kvalifikacijama koja je na kraju imala maksimalan učinak.

Naravno, ni učinak Slovaka nije za podcjenjivanje, pogotovo što selekcija nije redovna na velikim turnirima, a na deset odigranih mečeva, izabranici izbornika Calzone su ostvarili čak sedam trijumfa, samo jedan remi i dva poraza, od kojih se posljednji desio na gostovanju kod Portugala (3:2). Kada je to bilo najpotrebnije, nogometaši Slovačke su vezali tri trijumfa na kraju i uz čak pet bodova viška od trećeplasiranog Luksemburga stigli do svog drugog plasmana na prvenstvu Europe, gdje će sasvim sigurno primarni cilj biti plasman u nokaut fazu.

Naravno, poput Belgijanaca i Slovaci su pred početak ovog turnira odigrali nekoliko pripremnih mečeva, a posljednji u nizu desio se prije samo nekoliko dana, kada je ova reprezentacija demolirala nimalo naivnu selekciju Velsa, a taj dvoboj je završen sa 4:0. Strijelci za tim koji sa klupe predvodi dojučerašnji trener Napolija bili su Kucka, Boženik i Beneš uz autogol Ampadua. Prije tog dvoboja su Slovaci slavili i protiv slabašnog San Marina, a taj meč je završen pobjedom Slovaka od također 4:0.

Za kraj, prva zvijezda tima je naravno nogometaš PSG-a, Milan Škriniar, a pored njega treba istaknuti još i vremešnog Kucku, Lobotku, Dudu, ali i Lukaša Haraslina, od koga se očekuju golovi.

Naš prijedlog

Utisak je da je Belgija, bez obzira na to što je sastav dosta slabiji nego prije recimo dvije godine, veliki favorit u ovom duelu pa vam toplo preporučujemo da okušate sreću sa Belgija će pobijediti na utakmici za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.50.

Ovo Europsko prvenstvo nam je do sada donijelo dosta pogodaka, a kako sada stvari stoje, djeluje da nas i u Frankfurtu očekuje jedan itekako efikasan meč, zbog čega vam preporučujemo da usmjerite fokus na igru zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 koju kladionica Germania plaća s kvotom 1.75.

Za kraj, možda je i najrealnije da će Belgijanci, koji su kao što smo već spomenuli veliki favoriti u ovom duelu, postići dva ili više golova, zbog čega vam savjetujemo da se oprobate s igrom Belgija će postići najmanje 2 gola na utakmici, a sve to uz kvotu 1.55 u Germaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*