Najava i analiza: Premier liga, 1. kolo: Na premijeri šampion na Stamford Bridgeu, zanimljivi okršaji u Londonu, Arsenal protiv Wolvesa i West Ham protiv Ville.

Tko čeka, dočeka. Nakon tri mjeseca čekanja, najbolji engleski nogomet ponovno je s nama u obliku najjače lige na svijetu, Premier lige. Već u prvom kolu očekuju nas mnoga uzbuđenja. Derbi je ostavljen za nedjelju, kada Chelsea dočekuje Manchester City, ali će i svi ostali susreti biti vrlo zanimljivi. Ipswich se vratio u elitu i već na startu dočekuje Liverpool, a u glavnom gradu će se igrati dva sjajna okršaja, na Emiratesu i Olimpijskom stadionu, dok kolo zatvara gostovanje Tottenhama u Leicesteru. Sve kvote iz predloženih igara važile su u vrijeme pisanja analize.

Man. Utd. – Fulham – Man.Utd. će pobijediti na utakmici @ 1.55 u Germania

Osvajanje FA kupa na kraju je spasilo sezonu Manchester Unitedu i, najvjerojatnije, ostavilo Erika ten Haga na klupi. Na to je utjecala i činjenica da su u tom finalu pobijedili gradskog rivala, i to nakon mnogo bolje igre. Manchester City im se, na neki način, revanširao prošlog tjedna osvajanjem Community Shielda, neslužbenog Superkupa Engleske. I tu je United bio bliži pobjedi, ali je na kraju poražen na penale. Stiglo je nekoliko zvučnih pojačanja, dosta skupo plaćenih. Leny Yoro iz Lillea, Zirkzee iz Bologne i dvojac Bayerna Mazraoui – De Ligt. Odlazaka je bilo malo, a nešto novca je uzeto jedino od West Hama za Wan-Bissaku. S druge strane, Fulham se potrošio za Arsenalovog Emila Smith Rowea, ali su zato od Bayerna dobili 50 milijuna za Palhinhu. Prošlu sezonu završili su na 13. mjestu, možda je moglo i bolje, ali je za “Cottagerse” najvažnije da se ne sele svake sezone iz Championshipa u Premier ligu i obrnuto. Prva utakmica može biti opasna, ali je United izgledao dosta dobro protiv Cityja i vjerujemo da će startati pobjedom.

Za Man.Utd. će pobijediti na utakmici se u kladionici Germania dobiva koeficijent 1.55.

Ipswich – Liverpool – Oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.87 u Germania

Za Redse kreće nova era, era bez Jürgena Kloppa na klupi. Nijemac je ostavio dubok trag na Anfieldu i nikad neće biti zaboravljen. Najvažnije je da je osvojio titulu i vratio Liverpool u sam vrh engleskog, ali i europskog nogometa. Nezahvalan zadatak da zamijeni harizmatičnog Nijemca ima Nizozemac Arne Slot, donedavni trener Feyenoorda. Liverpool želi trofeje, prošle sezone je dugo bio u igri za čak četiri, ali je na kraju morao biti zadovoljan samo EFL kupom, onim najmanje važnim. Ipak, prvi cilj, igranje u Ligi prvaka, ostvaren je. Većih transfera nije bilo, barem za sada, a Brentfordu je prodan Fabio Carvalho. Nakon pune 22 godine u elitni rang engleskog nogometa vraća se Ipswich Town. Klub koji je bio prvak Engleske prije 62 godine predugo je bio izvan društva najboljih. Sve to vrijeme nije proveo samo u Championshipu, već je bio i trećeligaš. Traktor Boysi su doveli mnogo novih igrača, ali još ne možemo suditi o njima dok prvenstvo ne krene. Portman Road će biti krcat, a u takvoj atmosferi neće biti lako ni slavnom Liverpoolu.

Probajte s igrom oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 s kvotom 1.87 u kladionici Germania.

Arsenal – Wolverhampton – Arsenal će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.62 u Germania

Navijači Topnika ne mogu biti nezadovoljni prethodnom sezonom u kojoj im je titula izmakla samo zbog poraza od Aston Ville na Emiratesu. S druge strane, nitko ne pamti onog drugog, već samo pobjednika. Ta se titula predugo čeka da se nervoza ne bi uvukla u klub. Arteta radi odličan posao, Arsenal je promovirao mnogo mladih igrača, a ovog ljeta novac je potrošen na talijanskog reprezentativca Calafiorija i Davida Rayu, golmana Brentforda. Smith Rowe je prodan, a ostali su i dalje tu. Arsenal ima sve potrebno da napadne titulu, i to je primarni cilj u sezoni koja upravo počinje. Prvi protivnik su im Vukovi iz Wolverhamptona. Prošla sezona bila je prilično slaba za Wolves, završili su na 14. poziciji, što i nije tako loše. U klub su stigli novi Portugalci i Brazilci, a za veliki novac prodani su Pedro Neto u Chelsea i Max Kilman u West Ham. Wolves bi trebali biti znatno slabiji, a Arsenal je imao neke velike pobjede u pripremnom razdoblju, pa predlažemo jedinicu uz barem tri gola na utakmici.

Za Arsenal će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 kvota je 1.62 u kladionici Germania.

Everton – Brighton – Brighton će pobijediti na utakmici @ 2.75 u Germania

Hod po mukama Evertona trajao je sve do finiša prošle sezone, ali su na kraju imali velikih 14 bodova više od prvog tima ispod crte. Naravno, to je nedovoljno za navijače liverpulskog kluba koji žele gledati svoje ljubimce u borbi za vrh tablice. Karamele su uvijek aktivne na tržištu, a ovog ljeta odlučili su se za dvojicu igrača iz francuske Ligue 1, irskog reprezentativca Jakea O’Briena iz Lyona i N’Diayea iz Marseillea. Amadou Onana i Lewis Dobbin prodani su Aston Villi za ukupno preko 70 milijuna. Brightonovo 11. mjesto znatno je slabiji učinak nego godinu ranije kada su Galebovi izborili plasman u Europu. Sada neće igrati europske utakmice i moći će se više posvetiti domaćim natjecanjima. Brighton je bio sjajan u pripremnom razdoblju, angažirana su brojna pojačanja, a kako i ne bi, s obzirom na to da je ovaj klub prethodnih sezona zaradio ogroman novac prodajući igrače koje je malo platio. Jedina veća prodaja ovog ljeta, za sada, je transfer Deniza Undava u Stuttgart.

Gosti nam ponovo djeluju vrlo ozbiljno, pa bismo probali s Brighton će pobijediti na utakmici za koju se u kladionici Germania dobiva kvota 2.75.

Newcastle – Southampton – Newcastle će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.68 u Germania

Kada su svi vidjeli Newcastle kao kandidate za titulu, nakon odlične pretprošle sezone i plasmana u Ligu prvaka, oni su na kraju ostali i bez Europe, osvojivši tek 7. mjesto. Eddie Howe je dobio povjerenje da nastavi misiju na St. James’ Parku, ali mu ovog ljeta nisu ispunjene želje. U Newcastle su stigli mladi Lewis Hall iz Chelseaja i William Osula iz Sheffielda. Nottinghamu je prodan Anderson, a Brightonu Yankuba Minteh. Southampton je uspio u namjeri da se ekspresno vrati u Premier ligu, nakon samo jedne sezone u Championshipu. To je jako važno jer se često događa da timovi koji ispadnu iz elite kasnije ne mogu zadržati ni status u Championshipu i lako skliznu u treću ligu. Sveci su morali u play-off, u čijem su finalu pobijedili Leeds. Dobili su ogroman novac od Saveza i dobar dio uložili u pojačanja. Došlo je mnogo novih igrača, neki su plaćeni, neki nisu, a jedino je prodan iskusni Ćaleta-Car, i to za ”sitniš”. Gostovanje na sjeveru zemlje za tim s krajnjeg juga uvijek je neugodno, a posljednja pobjeda izvojevana je početkom 2015. godine.

Sada je sve na strani Newcastlea, pa je naš prijedlog Newcastle će pobijediti i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 s kvotom 1.68 u kladionici Germania.

Nottingham – Bournemouth – Nottingham će pobijediti na utakmici @ 2.40 u Germania

Šumari su ponovo dosta investirali u momčad. U Nottingham su stigli Nikola Milenković iz Fiorentine, Zé Silva iz Guimarãesa, a kasa je ”razbijena” za Eliota Andersona iz Newcastlea. Forest je prošle sezone uspio završiti tik iznad crte i spasiti se ispadanja, a sada je plan da se Šumari ne bore za opstanak. Prvi rival na City Groundu je Bournemouth. Trešnjice su bile jedno od ugodnijih iznenađenja prošle sezone, iako su prvenstvo završili u donjem dijelu tablice. Napredak je bio u tome da nijednog trenutka nisu strahovali za svoj status, što ranije nije bio slučaj u Premier ligi. Trešnjice su napunile kasu prodajom Dominica Solankea Tottenhamu za preko 60 milijuna. Uvjerljivo najbolji igrač i strijelac Bournemoutha još jednom će pokušati u glavnom gradu, s obzirom da je već bio član Chelseaja, gdje se nije najbolje snašao. Pitanje je kako će Trešnjice nadoknaditi njegov sjajan učinak u golovima i asistencijama. Sinisterra, Unai i Araújo morali bi to, barem zajedničkim snagama, nadomjestiti.

Što se tiče premijernog meča, prednost dajemo Nottinghamu i predlažemo Nottingham će pobijediti na utakmici s koeficijentom 2.40 u kladionici Germania.

West Ham – Aston Villa – Oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.75 u Germania

Osim duela Chelseaja i Manchester Cityja, drugi derbi ovog prvog kola igra se na Olimpijskom stadionu u Londonu. West Ham dočekuje Aston Villu, a prethodna sezona bila je mnogo uspješnija za tim iz Birminghama. Villa je igrala u finalu Konferencijske lige i malo je nedostajalo da ponove uspjeh Čekićara od godinu dana ranije. Njima, osim pehara, trijumf ne bi značio mnogo što se tiče Europe, jer im ne bi donio plasman u Europsku ligu, s obzirom da su već izborili Ligu prvaka preko Premier lige. Osvajanje četvrtog mjesta bio je sjajan rezultat za Emeryjev tim, i sada su očekivanja velika, jer je ljestvica podignuta visoko.

West Ham želi povratak u vrh tablice i samim time u Europu. Bili su vrlo aktivni u prijelaznom roku i još uvijek jesu. Najviše novca potrošeno je na Maxa Kilmana iz Wolverhamptona, kao i na Summervilla, Füllkruga, Luiza Guilhermea i Wan-Bissaku. Bilo je i prodaja, a Flynn Downes ostao je u Southamptonu za dvadesetak milijuna funti. Kupovala je i Aston Villa, i to prilično mnogo, jer moraju biti konkurentni i u Ligi prvaka. Najviše su platili Onanu Evertonu i Maatsena Chelseaju, zajedno preko 100 milijuna. Veći dio tog novca nadoknađen je prodajom Diabyja Al-Ittihadu. Očekujemo odličnu utakmicu i svakako golove. Za GG3+ koeficijent u kladionici Germania iznosi 1.80.

Brentford – Crystal Palace – Crystal Palace će pobijediti na utakmici @ 2.90 u Germania

Od dva londonska tima uspješniji prošle sezone bio je Crystal Palace. Orlovi nisu bili spektakularni, ali su barem na vrijeme pobjegli iz opasne zone i na kraju završili kao deseti. Crystal Palace i njegovi navijači već su se umorili od sredine tablice, gdje obično završavaju. Potreban je adrenalin, kako na terenu tako i na tribinama. Ponovno se nije previše ulagalo u momčad, došli su Ismaïla Sarr iz Marseillea i Chadi Riad iz Betisa, ali je zato Michael Olise prodan Bayernu za čak 53 milijuna. Nakon dvije stabilne sezone u eliti, nogometaši Brentforda zabrinuli su svoje navijače prošle sezone. Ipak su uspjeli, bez većih potresa, opstati, a cilj ove sezone je povratak u gornji dom Premier lige. U tome bi trebali pomoći Fabio Carvalho iz Liverpoola i Igor Thiago iz Club Bruggea, dvojac skupo plaćenih pojačanja. Dio novca vraćen je prodajom golmana Raye Arsenalu, ali je jasno da vlasnici nisu štedjeli i da su bili uplašeni mogućeg ispadanja. Prvih pet međusobnih duela u eliti između ova dva tima završeno je neriješenim rezultatima, a posljednji je dobio Palace.

I sada su nam gosti bliži uspjehu, a za Crystal Palace će pobijediti na utakmici se u kladionici Germania dobiva kvota 2.90.

Chelsea – Man. City – Oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.82 u Germania

Evo derbija već na startu sezone. Možda po prošlosezonskom plasmanu ovaj duel to ne izgleda, jer se sastaju šampion i tim koji je tek serijom pobjeda u finišu uhvatio Europu i stigao do šeste pozicije, ali ipak se sastaju Chelsea i Manchester City, što uvijek privlači pažnju. Prije dvije sedmice isti timovi sastali su se u Americi u kontrolnom meču, a slavio je City s 4:2 uz hat-trick Erlinga Haalanda. U međuvremenu, Građani su osvojili i prvi trofej, nakon penala pobijedili su gradskog rivala United na Wembleyju u Community Shieldu. City je platio samo Savinju francuskoj ekipi Troyes, ali su skupo naplatili prodaju Juliána Álvareza u Atlético i Liama Delapa, kojeg su iz Hulla poslali na posudbu u Ipswich. Plavci su i ovog prijelaznog roka nemilice trošili, mnogo igrača stiglo je na Stamford Bridge, a spomenimo samo Pedra Neta iz Wolvesa, Jørgensena iz Villarreala i Anselmina iz Boca Juniorsa. Novi je i trener, talijanski stručnjak Enzo Maresca. Bilo je i prodaja, ali se smatra da je Chelsea jači nego prošle sezone. Koliko jači, to će se vidjeti već nakon prvog kola. Izazov je najveći mogući, a prošle sezone meč ova dva rivala u Londonu završio je, nakon spektakularne igre, rezultatom 4:4.

I sada vjerujemo u golove, a za oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 kvota je 1.80 u kladionici Germania.

Leicester – Tottenham – Oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 @ 1.90 u Germania

Ispadanje Leicestera bilo je veliki šok, ali su Lisice uspjele da se, nakon samo jedne sezone, vrate u elitu. Nije bilo lako, Championship je vrlo zahtjevno natjecanje i vjerujemo da u Leicesteru nitko više ne razmišlja o ispadanju. Pripremni period nije bio sjajan, u prvenstvo ulaze nakon tri uzastopna poraza, ali ti mečevi i služe za provjeru igrača koji su na raspolaganju. Sigurno je da trener Steve Cooper sada ima jasniju sliku, osobito kada je riječ o pojačanjima. Za sada je novac izdvojen za Fatawu iz Sportinga, Caleba Okolija iz Atalante i mladog Goldinga iz Chelseaja.

Spursi su uložili mnogo u Dominica Solankea, kojeg su Bournemouthu platili više od 60 milijuna, a oko dvadesetak milijuna manje poslano je Leedsu za Archieja Graya. Ange Postecoglou ostao je na klupi, ali ne vjerujemo da će tu biti i sljedećeg ljeta ukoliko Tottenham ponovo ostane bez Lige prvaka. Prošle sezone ona im je izmakla za samo dva boda, pa će Spursi morati igrati u Europskoj ligi. Najbolje bi bilo da osvoje to natjecanje i tako, uz pehar, automatski riješe pitanje igranja u Ligi prvaka. Lisice će biti silno motivirane na startu, ali i Tottenham ima svoje adute.

Možda je najbolje probati oba tima će postići gol i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 s kvotom 1.90 u kladionici Germania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*