TIP DANA: Fenerbahče – Lille: Mourinho već na vrućem stolcu na samom početku!

Tip Dana na kladjenje.hr

U utorak su na programu svi uzvratni mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka, a ovog puta smo za vas pripremili susret između Fenerbahçea i Lillea. Prvi dvoboj između francuskog i turskog predstavnika završio je pobjedom Lillea od 2:1, uz napomenu da su popularni Les Dogues do trijumfa stigli pogotkom u prvoj minuti sudačke nadoknade. Sve ukazuje na to da nas očekuje vrlo uzbudljiv uzvrat, a početak utakmice u Istanbulu pred punim tribinama zakazan je za 19 sati.

Fenerbahçe: Može li Fener izboriti play-off Lige prvaka?

Prije svega, poražavajuće zvuči podatak da Fenerbahçe punih deset godina nije uspio osvojiti naslov prvaka Turske, što će naravno biti primarni cilj za ovu sezonu. Uprava kluba dovela je legendarnog Josea Mourinha uglavnom zbog tog razloga, ali veliko je pitanje koliko je ovaj stručnjak garancija za vrhunske rezultate, pogotovo jer se u posljednje vrijeme nije proslavio u klubovima gdje je radio, o čemu najbolje svjedoči i ne tako davni otkaz u Romi.

Ako se osvrnemo na prošlu sezonu, vidjet ćemo da je Fener vodio veliku borbu za naslov prvaka Turske sa svojim najljućim rivalom, a opći je dojam da su obje ekipe imale možda i najbolji sastav ikad. Na kraju je Galata izašla kao pobjednik, uz samo tri boda prednosti, a oba turska velikana daleko su iza sebe ostavila konkurenciju, i sigurno je da će se i ovog puta ove ekipe voditi glavnu riječ kada je u pitanju borba za šampionsku titulu.

Proteklog vikenda započela je turska Superliga, a Fenerbahçe je na svom stadionu dosta teže nego što se očekivalo savladao ekipu Adane, i to minimalnim rezultatom. Ponovno je strijelac bio Edin Džeko koji u posljednje vrijeme igra na vrhunskoj razini, i sigurno je da se od njega najviše i očekuje u uzvratu protiv Lillea.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka, zbog nešto slabijeg koeficijenta, turski predstavnik startao je od drugog kola gdje je ne tako lako eliminirao švicarski Lugano. Prvi susret u Švicarskoj završio je rezultatom 3:4, a u uzvratu je Lugano prvi stigao do prednosti, da bi do kraja igrači Josea Mourinha ostvarili potpuni preokret i plasman u treće kolo kvalifikacija za najprestižnije europsko klupsko natjecanje.

Slobodno možemo reći da klub iz Istanbula nije imao previše sreće pri ždrijebu, jer je za protivnika dobio francuski Lille, ali velika je prednost što se uzvrat igra u Istanbulu, gdje Fener zaista rijetko gubi. Prvi susret Les Dogues su riješili u svoju korist rezultatom 2:1, i to potpuno zasluženo, iako je francuski predstavnik do trijumfa stigao nakon gola u prvoj minuti sudačke nadoknade. Prije toga, u 80. minuti susreta, Fener je izjednačio na 1:1, ali je radost gostujućih navijača trajala samo jedanaest minuta.

Naravno, više ne vrijedi pravilo gola u gostima, pa će turski predstavnik, ako želi doći do plasmana u play-off za ulazak u Ligu prvaka, morati slaviti s dva gola razlike, što naravno neće biti nimalo lak zadatak.

Lille: Mogu li Les Dogues srušiti prokletstvo francuskih klubova u kvalifikacijama?

Opći je dojam da je ekipa Lillea prošle sezone “prokockala” Ligu prvaka, budući da su popularni Les Dogues uoči posljednjeg kola imali apsolutno sve u svojim rukama. Naime, ovoj ekipi je za treće mjesto i direktan plasman u Ligu prvaka bila potrebna pobjeda na domaćem terenu protiv Nice. Nažalost, nekadašnji prvak Francuske odigrao je samo 2:2 protiv tima s Azurne obale, a na sve to su gosti do remija stigli nakon pogotka u drugoj minuti sudačke nadoknade. Da stvar bude još gora za Lille, sve to je iskoristio Brest koji je bez većih problema slavio na gostovanju kod Toulousea i na kraju je ova ekipa stigla do senzacionalnog plasmana u najprestižnije europsko klupsko natjecanje, što je svakako nešto što je malo tko mogao pretpostaviti pred početak prvenstva.

Les Dogues će, nažalost, morati u kvalifikacije, a valja spomenuti da se u posljednje vrijeme francuski klubovi nimalo nisu proslavili u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Svi se sjećamo prošlosezonske eliminacije Marseillea od Panathinaikosa, i to još u trećem kolu, a prije toga Monako nekoliko puta također nije uspio izboriti Ligu prvaka kroz kvalifikacije.

Ipak, u prvom meču trećeg kola, francuski predstavnik je odigrao vrlo dobru utakmicu i na svom stadionu slavio protiv vjerojatno favoriziranog Fenerbahçea, a taj dvoboj završio je rezultatom 2:1. Ono što je vrlo važno jest da su nogometaši Lillea pokazali karakter, te nakon što je gostujuća ekipa izjednačila desetak minuta prije isteka regularnog dijela, domaćin je preko Zhegrove u prvoj minuti sudačke nadoknade stigao do vrlo važne pobjede.

Inače, podsjećamo vas da je nakon završetka sezone, a sve zbog toga što je Lille u posljednjem kolu propustio osigurati direktan plasman u Ligu prvaka, Paulo Fonseca podnio ostavku, a u međuvremenu je postao trener slavnog Milana. Na klupu Lillea sjeo je brazilski stručnjak Bruno Génésio, a pred njim neće biti nimalo lak zadatak, budući da će ponovno primarni cilj biti plasman na jednu od prve tri pozicije.

Tijekom ljetnog prijelaznog roka Lille je prodao Jorra u Manchester United, u transferu vrijednom oko 50 milijuna eura, međutim, sada već bivši nogometaš Les Dogues se ozlijedio i predstoji mu tromjesečna pauza. Od pojačanja vrijedi istaknuti Meuniera, koji bi mogao oživjeti karijeru u Lilleu, uz napomenu da se i dalje u klubu najviše očekuje od sjajnog Jonathana Davida.

Naš prijedlog

Vrlo težak duel za prognoziranje, ali takav je bio i prvi meč koji je prije tjedan dana odigran u Francuskoj. José Mourinho stigao je u Istanbul kako bi Fenerbahçeu nakon dugo vremena donio naslov prvaka Turske, ali je sigurno da je primarni cilj, barem u ovom dijelu sezone, plasman u najprestižnije europsko klupsko natjecanje, što će, po našem mišljenju, turski predstavnik i ostvariti, iako nije briljirao u dosadašnjem tijeku kvalifikacija. Prije svega, savjetujemo vam da odigrate Fenerbahče će pobijediti na utakmici za koju je kladionica Germania odredila koeficijent 1.95.

Štoviše, uvjereni smo da će igrači Joséa Mourinha od prve minute susreta krenuti ofenzivno prema golu Lillea, koji posljednjih godina ima dosta problema na gostovanjima, pa vam stoga hrabro savjetujemo da svoj fokus usmjerite na prelaz Fenerbahče će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koji kladionica Germania plaća s fantastičnom kvotom 2.85.

Za kraj, možda je najrealnije da će aktualni viceprvak Turske u ovom uzvratu postići dva ili više golova, pa stoga i prognoza Fenerbahče će postići najmanje 2 gola na utakmici, za koju je Germania pripremila kvotu 1.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*