TIP DANA: Zira – Sheriff Tiraspol: Težak zadatak za nekadašnjeg sudionika Lige prvaka!

Tip Dana na kladjenje.hr

U četvrtak je na programu pregršt veoma interesantnih mečeva širom Europe, a za vas smo ovog puta analizirali revanš meč kvalifikacija za ulazak u Ligu Europe, u okviru kojeg će snage odmjeriti ekipe Zire i Sheriffa. Podsjećamo vas da je prvi susret između azerbejdžanskog i moldavskog predstavnika završen minimalnim trijumfom Zire, a revanš susret je zakazan za 18 sati.

Zira: Može li Zira eliminirati favorizirani Sheriff?

Fudbalski klub Zira osnovan je 28. srpnja 2014. godine, što znači da ovaj tim za samo deset dana slavi desetogodišnjicu postojanja. Naravno, do sada Zira niti jednom nije uspjela doći do naslova prvaka Azerbajdžana, ali posljednjih par godina ova simpatična ekipa ima veoma zapaženu ulogu u nacionalnom šampionatu. Prošlu sezonu je ovaj tim završio na drugom mjestu na tabeli uz čak 25 bodova manjka u odnosu na neprikosnoveni Karabag, koji posljednjih par godina dominira ovom ligom. Na kraju je Zira imala isti broj bodova kao i trećeplasirani Sabah iz Bakua, a veoma je zanimljivo da su ova dva tima imala i identičnu gol razliku (plus 10).

Ipak, na kraju je presudio bolji međusobni skor, pa će tako Zira po drugi put u svojoj povijesti igrati u kvalifikacijama za Ligu Europe. Prvi put je to bio slučaj 2018. godine kada je predstavnik Azerbajdžana u prvom kolu ukupnim rezultatom 4:1 eliminirao ekipu Differdangea, da bi u drugom kolu rumunjska Astra ipak bila bolja i izborila plasman u treće kolo kvalifikacija za drugo po kvalitetu europsko klupsko natjecanje. Ovo je treći izlet Zire u kvalifikacijama za europska natjecanja, a pored kvalifikacija za Ligu Europe 2018. godine, ovaj klub je sudjelovao i u kvalifikacijama za Ligu konferencija prije dvije godine. Tada je ipak Maccabi iz Tel Aviva bio dosta bolji i ukupnim rezultatom 3:0 eliminirao klub koji je osnovan prije nepunih deset godina.

Ždrijeb je i ovog puta bio nemilosrdan prema predstavniku Azerbajdžana koji je u prvom kolu morao odmjeriti snage protiv nimalo naivnog Sheriffa, koji je kao što svi dobro znamo prije samo par godina bio nadomak plasmana u nokaut fazu Lige prvaka. Ruku na srce, od tada je najtrofejniji moldavski klub dobrano promijenio svoj igrački kadar, pa je u prvom duelu pomalo i iznenađujuće ekipa Zire slavila u Tiraspolju sa 0:1, a jedini pogodak na tom meču djelo je Volkova dva minuta pred istek regularnog toka. Sve što preostaje aktualnom viceprvaku Azerbajdžana je da sačuva prednost na svom terenu, ali na prvi pogled se čini da to neće biti nimalo lak zadatak.

Sheriff: Pakleno težak posao čeka tim iz Tiraspolja!

Sheriff poslednjih godina postiže dosta dobre rezultate u evropskim takmičenjima, a pre svega, moramo se još jednom podsetiti 2021. godine, kada je ovaj tim uspeo da dođe do svog premijernog učešća u elitnom evropskom takmičenju. Na putu do Lige prvaka tim iz Tiraspolja je uspeo da eliminiše Crvenu zvezdu i Dinamo Zagreb, ali tu se moldavski predstavnik nije želeo zaustaviti. Naime, mimo svih očekivanja Sheriff je prvo u grupnoj fazi uspeo da savlada Šahtjor sa 2:0 i to na svom terenu, a onda je ova ekipa ostvarila najveći trijumf u dosadašnjoj povijesti, i to na gostovanju na Santiago Bernabeu, kod Real Madrida, kada je bilo 1:2.

Nažalost, nakon toga su očekivano usledili nešto lošiji mečevi u grupnoj fazi, ali je i pored toga obezbeđena nokaut faza Lige Europe, što je u konkurenciji Real Madrida, Intera i Šahtjora svakako bio neverovatan uspeh. U drugom po kvalitetu evropskom klupskom natjecanju je Sheriff ubrzo eliminisan od Brage, ali to naravno nije pokvarilo sliku o sjajnoj evropskoj sezoni moldavskog predstavnika. Naravno, nakon brutalnih partija te sezone usledila je rasprodaja ekipe, ali to timu iz Tiraspolja nije zasmetalo da već naredne sezone izbori plasman u osminu finala Lige konferencija, a na tom putu je Sheriff uspeo da eliminiše Partizan, pa se još jednom pokazalo da je moldavski predstavnik koban po srpske klubove.

Inače, prošlu sezonu je ova ekipa završila na drugom mjestu na tabeli uz šest bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Petrokub, čime je prekinuta višegodišnja dominacija Sheriffa moldavskim nogometom. Tim i ovog puta čine uglavnom strani, a zanimljivo je da u prvih jedanaest nogometaša nema niti jednog moldavskog nogometaša. I pored velikog broja šansi, u prvom meču kvalifikacija za Ligu Europe moldavski predstavnik je na svom stadionu poražen od Zire sa 0:1, ali sigurno je da ima dosta vremena da se stvari u ovom dvomeču preokrenu, pogotovo što Sheriff ima dosta više evropskog iskustva u odnosu na svog večerašnjeg rivala.

Naš prijedlog

Sva je prilika da će Sheriff od prvog minuta krenuti na sve ili ništa, a moramo priznati i da moldavski predstavnik ima daleko više iskustva kada su europski mečevi u pitanju, pa vam hrabro preporučujemo da okušate sreću sa Sheriff Tiraspol će pobijediti na utakmici za koju je kladionica Germania pripremila fantastičnu kvotu 2.40.

Smatramo da bi vrlo lako moglo da se dogodi da tim koji je ne tako davno igrao Ligu prvaka postigne dva ili više pogodaka, pa vam savjetujemo da se oprobate sa igrom Sheriff Tiraspol će postići najmanje 2 gola na utakmici za koju je Germania odredila kvotu 2.30.

Pomenuli smo već da će predstavnik Moldavije od samog starta ovog revanša krenuti po trijumf, pa nije loše ni da okušate sreću sa prelazom Sheriff Tiraspol će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici, koji kladionica Germania plaća sa fantastičnom kvotom 3.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*