TIP DANA: Turska – Portugal: Turska je odlično započela, Portugal ima najviše moguće ciljeve! Tko će do trijumfa?

Tip Dana na kladjenje.hr

U subotu nas očekuju tri izuzetno zanimljiva meča na Evropskom prvenstvu koje se igra u Njemačkoj, a ovog puta smo za vas pripremili susret na Signal Iduna Parku, gdje će snage odmjeriti reprezentacije Turske i Portugala. I jedna i druga reprezentacija uspjela je u prvom kolu doći do sva tri boda, pa je ovo ujedno i meč koji će nam dati odgovor na pitanje tko će se od ova dva tima već nakon dva odigrana kola plasirati u osminu finala završnog turnira. Početak susreta između Turske i Portugala je zakazan za 18 sati.

Turska: Sjajna partija protiv Gruzije, ali Portugal je daleko ozbiljnija selekcija!

Iako su Turci do sada u svojoj povijesti dva puta dolazili do polufinala na velikim natjecanjima, i to na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, kao i 2008. godine na Europskom prvenstvu koje je održano u Švicarskoj i Austriji, treba biti realan pa reći da se ova selekcija u posljednje vrijeme nimalo nije proslavila. Prije svega, Turska od 2002. godine nije uspjela čak ni da se kvalificira na Svjetsko prvenstvo, a ni na Euru se ovaj tim nije previše proslavio pošto je od 2008. godine turski nacionalni tim dva puta stigao do plasmana na završni turnir, i dva puta nije uspio da prođe grupu.

Na prošlom Europskom prvenstvu reprezentativci Turske odigrali su jako loše, pa je tako ova selekcija zauzela posljednje mjesto u grupi u konkurenciji Walesa, Švicarske i Italije, koja je na kraju pomalo neočekivano i došla do trofeja. Nažalost, nakon bolne eliminacije sa Europskog prvenstva, Turci nisu ostavili ništa bolji dojam ni u kvalifikacijama za Mundijal, pošto ova reprezentacija nije uspjela da dođe do plasmana na najveću nogometnu smotru, što je svakako okarakterizirano velikim neuspjehom. U baražu je Turska poražena na gostovanju kod Portugala rezultatom 3:1, a veoma zanimljivo je da će ove dvije selekcije i ovog puta odmjeriti snage, ovog puta na završnom turniru.

U prvom kolu su izabranici Vincenza Montele odigrali jedan veoma dobar meč i bez puno problema slavili protiv debitanta Gruzije, a taj duel je završen rezultatom 3:1. Golove za turski nacionalni tim postigli su Mulder, Guler i Akturtoglu, a dojam je da je ta pobjeda nekadašnjeg polufinalista Mundijala mogla biti i dosta uvjerljivija. Inače, pred početak Europskog prvenstva u Njemačkoj, Montelini igrači su odigrali prijateljski susret protiv Poljaka, u kojem je ta selekcija slavila sa 2:1, a ono što je također zanimljivo je da su Poljaci prva selekcija koja je eliminirana sa završnog turnira.

Portugal: Cristiano Ronaldo i ekipa jedni od glavnih favorita za naslov prvaka!

Godinama unazad Portugalci važe za jednu od najkvalitetnijih selekcija na svijetu, i naravno, izabranici Roberta Martineza su jedni od glavnih kandidata za naslov prvaka na ovom Euru. Prije svega, spomenimo da je Martinez prije dvije godine sjeo na klupu Portugala, prije čega je vodio Belgiju koja je imala zaista zlatnu generaciju. Međutim, više od polufinala Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji nije se moglo, a tada su Belgijanci u meču koji je po mnogim mišljenjima bio i finale prije finala poraženi od Francuske sa minimalnim rezultatom.

Bilo kako bilo, iza Portugala su nestvarno dobre kvalifikacije pošto je ovaj tim na kraju uspio doći do prvog mjesta na tabeli uz maksimalnih 30 osvojenih bodova, i samo dva primljena pogotka, i to na jednom duelu, protiv neugodne Slovačke kada je bilo 3:2. Čini se da su baš tako dobre kvalifikacije bile potrebne ovom timu, da bi povratio samopouzdanje nakon šokantne eliminacije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Maroka, iako je u osmini finala nekadašnji prvak Evrope demolirao selekciju Švicarske sa više nego uvjerljivih 6:1.

Inače, kada se osvrnemo na imena nogometaša koja nastupaju za selekciju Portugala, čini se da nećemo pretjerati ako kažemo da ova selekcija ima najkvalitetniju ekipu na svijetu. Spomenimo samo nogometaše poput Ronalda, Bernarda Silve, Bruna Fernandesa, Diasa, Cancela, Leaa, Vitinhe i drugih, i kao što smo rekli na samom početku, sigurno je da je Portugal jedan od glavnih favorita za naslov prvaka na ovom turniru. U prvom kolu su igrači Roberta Martineza dosta teže nego što je bilo tko očekivao stigli do trijumfa nad selekcijom Češke, a taj duel je završen rezultatom 2:1, uz napomenu da je mladi Conceicao postigao pobjedonosni pogodak u drugom minutu sudačke nadoknade, nakon što je malo prije toga Joti poništen pogodak nakon intervencije VAR-a, uz napomenu da su Česi sredinom drugog dijela igre prvi stigli do prednosti, nakon pogotka Provoda.

Za kraj, Portugalci su pred početak završnog turnira na svom stadionu ugostili selekciju Irske, koja je bez većih problema savladana sa 3:0, uz dva sjajna pogotka Cristiana Ronalda koji igra na veoma visokom nivou i u ovim godinama.

Naš prijedlog

Oba tima su odigrala dosta dobro u prvom kolu, iako je utisak da je Portugal uz dosta muke stigao do trijumfa, dok je Turska nešto lakše savladala Gruziju. Ako se osvrnemo na tradiciju, Turci su samo jednom uspjeli da savladaju selekciju Portugala i to u prijateljskom meču, a u svim preostalim susretima su Portugalci bili bolji i mislimo zaista da će to biti slučaj i ovog puta pa vam savjetujemo da oprobate sa Kongsvinger će pobijediti ili će utakmica završiti neriješeno i zbroj golova na utakmici će biti najmanje 2 za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.65.

Utisak je da bi Portugalci dosta lakše nego što se očekuje mogli da postignu dva ili više pogodaka, pa vam toplo preporučujemo da se fokusirate na igru Portugal će postići najmanje 2 gola na utakmici za koju je kladionica Germania odredila kvotu 1.62.

Za kraj, sva je prilika da će igrači Roberta Martineza od prvog minuta susreta krenuti ofenzivno ka golu Turaka, koji generalno imaju dosta problema u zadnjoj liniji tima, pa vam iz tog razloga hrabro preporučujemo da okušate sreću sa prelazom Portugal će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koji kladionica Germania plaća sa kvotom 2.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*