TIP DANA: Mađarska – Švicarska: Znaju li urari igrati čardaš?

Tip Dana na kladjenje.hr

Drugi dan Europskog prvenstva u Njemačkoj donosi nam tri izuzetno zanimljiva duela, a ovog puta smo za vas pripremili utakmicu između Mađarske i Švicarske. Na prvi pogled radi se o dvije poprilično ujednačene reprezentacije, iako je dojam da Švicarci imaju mnogo više iskustva na velikim natjecanjima. Početak dvoboja u Kölnu zakazan je za 15 sati.

Mađarska: Koji su krajnji dometi Mađara?

Mađarska je nekad smatrana pravom nogometnom velesilom, a u prilog tome ide naravno i činjenica da je ova reprezentacija dva puta stizala do finala Svjetskog prvenstva. U prvom su 1938. godine Mađari poraženi od Talijana sa 4:2, a u drugom je ova reprezentacija 1954. godine također izgubila, i to od Zapadne Njemačke rezultatom 3:2, a opći dojam je da se Mađarska u oba finala nimalo nije osramotila. Na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj koje je održano 1958. godine, ova reprezentacija je eliminirana u grupnoj fazi, a nakon toga je čuvena “Laka konjica” na Svjetskom prvenstvu 1962. godine, ali i četiri godine kasnije stigla do plasmana u četvrtfinale, uz konstataciju da je to bilo i sve najvažnije što smo od ove reprezentacije vidjeli na Svjetskim prvenstvima.

Sigurno je da i te kako poražavajuće zvuči podatak da se Mađarska još od Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine nije plasirala ni na jedno Svjetsko prvenstvo, dok su Mađari koliko-toliko redovni na EURU, iako se na posljednjem nisu proslavili, pošto je ova ekipa eliminirana još u grupnoj fazi. Ipak, kvalifikacije za Europsko prvenstvo su bile sjajne, pošto su Mađari bez većih problema uspjeli doći do plasmana na završni turnir i to s prvog mjesta u grupi, u kojoj su još bili Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litva, a na kraju su izabranici Marka Rossija imali četiri boda viška u odnosu na Srbiju, od koje su bili bolji u oba duela, i na kraju kada se podvuče crta potpuno zasluženo stigli do EURA.

Na sve to, ova reprezentacija je kvalifikacije završila bez izgubljenog meča, pošto je nekadašnji finalist Svjetskog prvenstva na osam odigranih susreta ostvario pet pobjeda i tri remija. Prva zvijezda tima je naravno Szoboszlai od kojeg se najviše očekuje, a nema previše zvučnih imena, ali je Marco Rossi s onim što je imao napravio odličan posao, i sigurno je da Mađari neće biti bez šansi za prolazak u narednu fazu, iako je protivnik na startu turnira Švicarska, koja u posljednje vrijeme redovno prolazi nokaut fazu na velikim turnirima. U sklopu priprema za Europsko prvenstvo, Mađari su prije tjedan dana odigrali duel protiv Izraela, u kojem je ova reprezentacija slavila s 3:0. Golove za nekadašnjeg finalista Svjetskog prvenstva postigli su Sallai i Varga koji je bio dvostruki strijelac. Ako se osvrnemo na međusobne susrete između Mađarske i Švicarske, u posljednjem okršaju su Švicarci u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine demolirali Mađare, a taj duel je završio rezultatom 5:2.

Švicarska: Primarni cilj je plasman u nokaut fazu!

Ako izuzmemo Europsko prvenstvo 2012. godine, Švicarci su u posljednjih dvadesetak godina redovni na velikim natjecanjima, a ono što je vrijedno spomena je da ova reprezentacija tamo uglavnom prolazi u nokaut fazu. Primjerice, na posljednjem Svjetskom prvenstvu su Sajdžije bile u nimalo lakoj skupini, u kojoj su pored njih bili i Brazil, Srbija i Kamerun, a na kraju su Shaqiri i društvo stigli do drugog mjesta na tablici, i to nakon pobjede u posljednjem kolu grupne faze protiv Srbije, u jednom sjajnom susretu koji je završio rezultatom 3:2. Nakon toga je ova reprezentacija eliminirana od Portugala u osmini finala, i to na jedan vrlo bolan način pošto je krajnji rezultat tog susreta bio 6:1.

Kada se radi o prethodnom Europskom prvenstvu, u osmini finala su Švicarci priredili pravu senzaciju pošto su uspjeli eliminirati Francuze nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, međutim u četvrtfinalu je ova reprezentacija poražena od Španjolske i to nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca, a moramo napomenuti da su Sajdžije nezasluženo ostale bez plasmana u polufinale, jer je Furija u potpunosti nadigrana.

Bilo kako bilo, u međuvremenu je Vladimir Petković nakon nekoliko uspješnih godina napustio klupu ovog tima, a novi izbornik je postao Murat Yakin, i dojam je zaista da je to bilo sjajno rješenje.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, ova reprezentacija je zauzela drugo mjesto na tablici uz pet bodova manjka u odnosu na prvoplasiranu Rumunjsku, ali i to je bilo dovoljno za direktan plasman na završni turnir.

Što se tiče sastava tima, ima tu nekoliko veoma zanimljivih nogometaša, a sve su prilike da se ponovo najviše očekuje od Xhake i Shaqirija, uz napomenu da su Sajdžije dosta kvalitetne u zadnjoj liniji tima gdje imamo igrače poput Akanjija, Schära i Rodrigueza, a na sve to ova reprezentacija posjeduje i dva sjajna vratara u vidu Sommera i Kobela.

Za kraj, veoma je zanimljivo da Švicarci u šest posljednjih međusobnih mečeva nisu doživjeli poraz od Austrije, uz podatak da su šest puta Sajdžije slavile, a dva puta je bilo neriješeno, međutim, treba spomenuti i to da su Mađari dosta napredovali u posljednjih nekoliko godina, i dojam je da je pred Yakinovim izabranicima dosta težak zadatak.

Naš prijedlog

Kao što smo to već konstatirali, radi se o dvije reprezentacije ujednačenog kvaliteta, i na prvi pogled je zaista teško prognozirati ovaj duel. Ipak, mišljenja smo da golova neće manjkati, pa vam savjetujemo da vaš fokus usmjerite na igru zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 2.20.

Iz potpuno istog razloga vam preporučujemo da se oprobate i s igrom oba tima će postići gol na utakmici koju kladionica Germania plaća s kvotom 1.97.

Za kraj, iako Švicarci imaju više iskustva kada su ovakvi mečevi u pitanju, smatramo da će Mađari, iza kojih su veoma dobre kvalifikacije, ostati neporaženi u ovom duelu, pa vam hrabro savjetujemo da se oprobate s Mađarska će pobijediti na utakmici ili će utakmica završiti neriješeno, a sve to uz kvotu 1.75 u Germaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*