TIP DANA: Njemačka – Škotska: Panceri utišavaju gajde na početku EURA!

Tip Dana na kladjenje.hr

Petak nam konačno donosi početak Europskog prvenstva, a premijerni duel igra se u Münchenu, gdje će snage odmjeriti domaćin turnira Njemačka i Škotska, a sve to u sklopu grupe A, u kojoj se uz ove dvije reprezentacije nalaze još Švicarska i Mađarska. Na prvi pogled, čini se da Panceri ne bi smjeli imati većih problema oko osvajanja prvog mjesta u grupi. Početak ovog duela zakazan je za 21 sat.

Njemačka: Mogu li Nijemci nakon 28 godina do naslova prvaka Europe?

Nisu se Nijemci proslavili na nekoliko posljednjih velikih natjecanja, a posljednji veliki rezultat su Panceri ostvarili 2016. godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj, kada su stigli do plasmana u polufinale, gdje je Francuska bila bolja i slavila sa 2:0. Naravno, dvije godine prije toga su Nijemci osvojili trofej na Svjetskom prvenstvu, i to nakon što su u velikom finalu bili bolji od Argentine, a svi pamtimo ono polufinale kada je domaćin turnira Brazil deklasiran s više nego uvjerljivih 7:1. Općenito, radi se o reprezentaciji koja je četiri puta osvajala naslov prvaka svijeta, a osim toga su Panceri tri puta trijumfirali na prvenstvu Europe, uz podsjetnik da je posljednji put to bio slučaj 1996. godine u Engleskoj, kada su u finalu savladali Češku s 2:1.

Na posljednjem Europskom prvenstvu, koje je zbog pandemije koronavirusa pomaknuto na 2021. godinu, Nijemci su eliminirani u osmini finala od Engleza, koji su, ruku na srce, taj duel odigrali na svom Wembleyu. Panceri su se obrukali na dva prethodna Svjetska prvenstva, pošto oba puta nisu uspjeli proći u nokaut fazu, pa su za ovo prvenstvo Europe odlučili promijeniti izbornika, a povjerenje je dobio Julian Nagelsmann. Naravno, kao domaćin turnira Nijemci nisu sudjelovali u kvalifikacijama za prvenstvo Europe, a u međuvremenu su odigrali mnogo prijateljskih utakmica s polovičnim uspjehom. Bilo je nekoliko bljeskova poput onog trijumfa na gostovanju kod Francuske, kada su Panceri slavili s 0:2, ali i nekoliko prilično loših partija, pri čemu mislimo na poraze od Japana (1:4), ali i na neuspjehe protiv Turske, Austrije i Kolumbije.

Što se tiče sastava tima, na prvi pogled vidimo da se radi o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji koja bi, čak i da nije domaćin turnira, bila među glavnim favoritima za osvajanje EURA. Igrač od kojeg puno toga ovisi je naravno Toni Kroos, a zanimljivo je da će ovaj nogometaš nakon završetka Europskog prvenstva okačiti kopačke o klin. Podsjetimo, Kroos je bio vrlo važan kotačić u ekipi Real Madrida u nedavnom osvajanju Lige prvaka, a šlag na tortu bilo bi osvajanje EURA, iako će to biti daleko teži zadatak. Njemačka ima mnogo ozbiljnih igrača u veznom redu, osim Kroosa tu su još Gündoğan, Wirtz i Musiala, uz podatak da će im društvo praviti i Andrich, iza kojeg je sjajna sezona s Leverkusenom, s kojim je osvojio naslov prvaka Njemačke.

Napad Njemačke predvodi Havertz, uz podršku s klupe iskusnog Müllera, stoperski tandem čine Rüdiger i Tah, desni bek je Kimmich, dok se čini da je najveća slabost ovog tima pozicija lijevog beka, gdje trenutno igra Mittelstädt, ali bi ga vrlo lako mogao zamijeniti Raum. Inače, posljednju provjeru pred početak EURA Panceri su imali prije samo nekoliko dana, kada su uz dosta muke uspjeli pobijediti Grčku s 2:1, a pobjednički pogodak postigao je rezervist Groß u 89. minuti susreta.

Škotska: Težak posao za Škote na početku EURA!

Škoti se do sada nisu previše proslavili na velikim natjecanjima, a zanimljivo je da je ova reprezentacija svoj posljednji plasman na Svjetskom prvenstvu ostvarila još 1998. godine, kada su eliminirani već u grupnoj fazi. Na prvi pogled, ono što je veoma interesantno je da Škoti nikada do sada nisu uspjeli proći u nokaut fazu na velikim natjecanjima, pa to nije bio slučaj ni na posljednjem Europskom prvenstvu, kada su u konkurenciji Engleske, Hrvatske i Češke zauzeli posljednje mjesto u grupi s jednim osvojenim bodom, koji su osvojili u međusobnom susretu protiv Engleza bez pogodaka. Inače, na klupi Škotske duži niz godina sjedi Steve Clarke, preciznije od 2019. godine, i apsolutno svi su zadovoljni načinom na koji ovaj stručnjak vodi škotski nacionalni tim, iako se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Nakon toga uslijedile su kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a primarni cilj je naravno bio plasman na EURO, iako grupa nije bila nimalo laka, budući da su u njoj uz Škote bili i Španjolska, Norveška, Gruzija i autsajder Cipar, koji je kvalifikacije završio na posljednjem mjestu na tabeli bez osvojenih bodova. Odmah na početku se vidjelo da ova generacija Škota ima što ponuditi, a najbolji pokazatelj za to bio je duel u Glasgowu, kada su uspjeli pobijediti Španjolsku sa 2:0, uz dva gola McTominaya. Na kraju su puleni Stevea Clarkea grupnu fazu završili na drugom mjestu na tabeli s četiri boda zaostatka u odnosu na prvoplasiranu Španjolsku, a u osam odigranih mečeva Škoti su ostvarili pet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz, i to upravo u gostima kod Španjolske kada je bilo 2:0.

Iako u posljednja tri meča u kvalifikacijama nisu uspjeli pobijediti, tada je praktično već bilo sve poznato što se tiče plasmana na EURO, a naravno, ne smijemo zaboraviti ni da su prije toga imali pet vezanih pobjeda, pa je opći dojam da su Škoti odigrali vrlo dobro u ovim kvalifikacijama, i ostaje vidjeti hoće li uspjeti te partije preslikati i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Na papiru Škoti imaju vrlo zanimljiv sastav, a najviše se očekuje od McTominaya, koji je imao dobru sezonu u Manchester Unitedu. Naravno, tu su još Robertson i Tierney, a zanimljivo je da će obojica biti u početnoj postavi, iako obojica igraju na poziciji lijevog beka. Odlukom izbornika, Tierney igra na poziciji lijevog stopera, i nerijetko se događa da upravo ova dvojica igrača stvaraju višak na toj lijevoj strani.

Glavni napadač će po svemu sudeći biti Shankland, dok su ključevi veznog reda, osim McTominaya, u rukama beskompromisnog borca McGinna, koji je ove sezone igrao na veoma visokom nivou u Aston Villi. Pomenimo još i to da su Škoti u posljednjoj provjeri pred odlazak na EURO remizirali protiv Finske rezultatom 2:2, uz dvije asistencije sjajnog Robertsona, ali i jedan gol Shanklanda, koji za sada ima prednost u odnosu na iskusnijeg Adamsa.

Naš prijedlog

Bilo bi zaista ogromno iznenađenje kada domaćin turnira ne bi slavio na otvaranju šampionata Europe, pa vam prije svega savjetujemo da se opredijelite za Njemačka će pobijediti na utakmici, za koju je kladionica Germania odredila koeficijent 1.35.

Za očekivati je zaista da izabranici Juliana Nagelsmanna od prvog minuta susreta krenu ofanzivno prema golu Škota, a sve u nastojanju da Panceri što prije postignu pogodak i tako olakšaju sebi posao u nastavku susreta, pa vam hrabro preporučujemo da vaš fokus usmjerite ka prelazu Njemačka će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koji kladionica Germania plaća s kvotom 1.82.

Za kraj, Škoti su igrali veoma dobro u kvalifikacijama, i kao što smo već istaknuli radi se o jednoj veoma kvalitetnoj selekciji, pa smo mišljenja da je najmanje što ova reprezentacija može učiniti na otvaranju prvenstva Europe, postići makar jedan pogodak, i iz tog razloga vam savjetujemo da okušate sreću s igrom oba tima će postići gol na utakmici, a sve to uz kvotu 2.05 u Germaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*