TIP DANA: Dortmund – Real Madrid: Kralj se vraća na tron?

Tip Dana na kladjenje.hr

Meč po meč, došli smo i do velikog finala ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka u kojem će snage odmjeriti Borussia Dortmund i Real Madrid. Za mnoge ljubitelje nogometa plasman njemačkog predstavnika u finale veliko je iznenađenje, dok je Real godinama unazad uvijek prisutan u završnici elitnog klupskog natjecanja.

Finalni dvoboj igra se na Wembleyu koji će sasvim sigurno biti ispunjen do posljednjeg mjesta, a nema apsolutno nikakve sumnje da nas očekuje pravi spektakl. Početak ovog meča između njemačkog i španjolskog predstavnika zakazan je za 21 sat.

Borussia Dortmund: Mogu li Milioneri preko Reala do “ušatog” trofeja?

Borussia je dosad osvojila jedan trofej u Ligi prvaka, i to 1997. godine, nakon trijumfa u velikom finalu nad ekipom Juventusa kada je bilo 3:1. Još jednom je njemački predstavnik stigao do same završnice, i to 2013. godine u njemačkom finalu protiv Bayerna iz Münchena, ali tada su Bavarci bili bolji i slavili rezultatom 2:1, a čovjek odluke bio je Robben koji je pobjedonosni pogodak postigao u 89. minuti susreta. Pored toga, dva puta su popularni Milioneri igrali finale Lige Europe (tadašnjeg UEFA Kupa), i oba puta gubili, prvo protiv Juventusa 1993. godine, kada je bilo čak 3:0, a potom i 2002. godine od nizozemskog Feyenoorda, koji je slavio rezultatom 3:2, u jednom od boljih finala drugog po kvaliteti europskog klupskog natjecanja.

Ako se još malo osvrnemo na povijest, dosad je Borussia osam puta dolazila do naslova prvaka Njemačke, ali je posljednji put to bio slučaj još davne 2012. godine. Na sve to moramo dodati i pet trofeja u Kupu, ali i šest trofeja u Superkupu Njemačke, uz konstataciju da je Dortmund prošle sezone u posljednjem kolu ostao bez titule. Sve je ova ekipa imala na pladnju, sve što je bilo potrebno je da se u posljednjem kolu na domaćem terenu savlada ekipa Mainza, međutim, Milioneri su šokirali svoje navijače, pošto su remizirali protiv ovog tima, a titula je jedanaesti put zaredom otišla u München, pošto je Bayern naravno iskoristio kiks Milionera. Ove sezone je primarni cilj bio plasman u Ligu prvaka, i do njega su izabranici Edina Terzića i stigli, pošto je na kraju bivši prvak Njemačke zauzeo peto mjesto na tablici uz dva boda manjka u odnosu na četvrtoplasirani Leipzig, a ta peta pozicija je ovog puta bila posljednja koja donosi plasman u elitno natjecanje, zbog sjajnih rezultata njemačkih klubova u europskim natjecanjima ove sezone.

Stječe se dojam da je tim sa Signal Iduna Parka mogao i dosta više, ali cijeli učinak u njemačkom prvenstvu pada u vodu nakon blistavih partija ove ekipe u Ligi prvaka. Prije svega, moramo napomenuti da je njemački predstavnik bio u uvjerljivo najtežoj grupi u kojoj su pored ove ekipe bili još i PSG, Milan i Newcastle, a na kraju su Milioneri stigli do prvog mjesta na tablici, uz konstataciju da je i to prvo mjesto osigurano kolo prije kraja, što je svakako bio ogroman uspjeh. U osmini finala su izabranici Edina Terzića eliminirali PSV, dok je u četvrtfinalu njemački predstavnik imao veoma težak zadatak, a to je da eliminira Atletico Madrid, koji je poznat kao tim koji zna igrati na rezultat.

Prvi susret na Wanda Metropolitanu je završio pobjedom domaće ekipe od 2:1, ali je onda u uzvratu Dortmund odigrao vjerojatno i svoj najbolji meč ove sezone, pošto su Jorgandžije savladane s više nego uvjerljivih 4:2, i zaista, rijetko se događa da ekipa koju s klupe predvodi Cholo Simeone u uzvratnom meču nokaut faze primi čak četiri pogotka. Uslijedio je polufinalni dvoboj protiv PSG-a, gdje Dortmund ponovo nije bio favorit, međutim, ova ekipa je mimo svih očekivanja slavila u oba dvoboja, i to s minimalnim rezultatom, uz konstataciju da su Parižani propustili pregršt nevjerojatnih šansi za postizanje pogotka, pa su tako Milioneri stigli do svog prvog finala Lige prvaka nakon punih jedanaest godina. Za kraj, Edin Terzić za ovaj dvoboj neće moći računati na Bensebainija i Alea, što je svakako veliki hendikep, a pod znakom pitanja su još i Duranville i Bausa.

Real Madrid: Madriđani su favoriti, ali u finalima to ništa ne znači!

Pravo je pitanje kako uopće početi analizu Real Madrida, za koji je poznato da važi za najtrofejniji klub na svijetu. Pomenimo samo da je kraljevski klub čak četrnaest puta dolazio do naslova prvaka Europe, što je apsolutni rekord, a posljednji put je to bio slučaj 2022. godine, kada je u velikom finalu savladana ekipa Liverpoola, i to s minimalnim rezultatom. Pored toga, Madriđani su čak 36 puta osvajali španjsko prvenstvo, a na sve to moramo dodati i 20 trofeja u Kupu, i trinaest u Superkupu. Od europskih dostignuća ne smijemo zaboraviti ni osam titula svjetskog klupskog prvaka, kao i pet trofeja u Superkupu Europe. Dva trofeja u Kupu UEFA (današnja Liga Europe) su samo dokaz da je kraljevski klub osvojio sve što se može osvojiti. Prošla sezona je bila pomalo i razočaravajuća za sve navijače ovog kluba, pošto je Real eliminiran u polufinalu Lige prvaka od Manchester Cityja, u prvenstvu je Barcelona stigla do šampionske titule, dok su se puleni Carla Ancelottija morali zadovoljiti s trofejem u Kupu, i to nakon trijumfa nad Osasunom.

Obećao je popularni Don Carlo da će nova sezona biti dosta uspješnija, i održao je obećanje po mnogim mišljenjima najbolji trener svih vremena. Naime, bez većih problema je Real stigao do novog naslova prvaka Španjolske, a na kraju su Bellingham i drugovi imali čak deset bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Barcelonu, pa dolazimo do zaključka da se pitanje šampiona Španjolske i nije previše dovodilo u pitanje. Na sve to, moramo napomenuti i da su se Real i Barca ove sezone sastali tri puta, i sva tri puta je kraljevski klub stigao do trijumfa, a posebno bolan za sve navijače Barcelone bio je poraz u finalu Superkupa, kada je četa Carla Ancelottija slavila s 4:1.

Dakle, najtrofejniji klub na svijetu je ove sezone već osvojio dva trofeja, španjsko prvenstvo i Superkup Španjolske, a kako sada stvari stoje, ni treći nije toliko daleko. Naravno, mislimo na Ligu prvaka, gdje je španjski predstavnik bez većih problema prvo stigao do plasmana u nokaut fazu i to s maksimalnih osamnaest bodova. Tamo je ovu ekipu sačekao Leipzig, koji je oba meča odigrao na veoma visokom nivou, ali je ipak kvalitet Madriđana isplivao na površinu, i četa Carla Ancelottija je tako sebi zakazala dvoboj u četvrtfinalu protiv Manchester Cityja, iako su u taboru Leipziga imali dosta primjedbi na suđenje, i to po svemu sudeći opravdano. Bilo kako bilo, navikli smo u prethodnih nekoliko sezona da se španjski i engleski predstavnik sastaju u nokaut fazi elitnog natjecanja, a ovog puta je Real Madrid uspio da se osveti Građanima za prošlosezonski poraz u polufinalu Lige prvaka, pa je tako kraljevski klub stigao do novog polufinala, gdje je protivnik bio Bayern iz Münchena.

Odmah nakon saznanja tko im je protivnik, svi u klubu su bili prezadovoljni, pošto je tim iz Münchena odigrao jednu od najslabijih sezona u posljednjih dvadesetak godina, međutim, odlično su Bavarci odigrali oba meča, u prvom nije bilo pobjednika, a u drugom je njemački predstavnik sve do 88. minute vodio s 0:1, kada je na scenu stupio rezervist Joselu i s dva postignuta pogotka riješio pitanje pobjednika, ujedno i finalista ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Za kraj, Carlo Ancelotti za ovaj dvoboj sigurno neće moći računati na Alabu i Tchouaménija, dok je pod znakom pitanja Lunin, ali sva je prilika da će on započeti ovaj dvoboj od prve minute.

Naš prijedlog

Kada se podvuče crta, opći dojam je da je Real Madrid dosta bolja ekipa, i iako se Borussia iz Dortmunda neće tako lako predati, smatramo da će kraljevski klub dosta lakše nego što se očekuje doći do novog naslova prvaka Europe, pa vam savjetujemo da vaš fokus usmjerite na pobjedu gostiju, i odigrate Real Madrid će pobijediti na utakmici koju kladionica Germania plaća s kvotom 1.70.

Iako se radi o finalnom meču, gdje je i ulog ogroman, smatramo da će nam ovo finale donijeti dosta pogodaka, pošto se radi o dva tima koja njeguju izuzetno ofanzivan stil nogometa, što se posebno odnosi na Borussiju iz Dortmunda, pa vam toplo preporučujemo da se oprobate s igrom zbroj golova na utakmici će biti najmanje 3 za koju je kladionica Germania pripremila kvotu 1.70. Oni nešto hrabriji mogu probati i s igrom zbroj golova na utakmici će biti najmanje 4, a sve to uz fantastičnu kvotu 2.75 u Germaniji.

Za kraj, smatramo da će izabranici Carla Ancelottija od prvog minuta krenuti silovito ka golu svog rivala, a sve u nastojanju da kraljevski klub što prije dođe do prednosti i praktično riješi pitanje pobjednika već u prvom dijelu igre, pa vam hrabro savjetujemo da okušate sreću s prijelazom Real Madrid će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici, za koji je kladionica Germania pripremila sjajnu kvotu 2.50.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*