TIP DANA: Crvena zvezda – Benfica: Zvezda slama krila Orlovima na Marakani!

U četvrtak je na rasporedu posljednjih šest utakmica prve runde ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka, a u centru pažnje za sve ljubitelje sporta u Srbiji će bez ikakve sumnje biti dvoboj koji će se igrati na stadionu “Rajko Mitić”, gdje će Crvena zvezda ugostiti Benficu.
Crveno-bijeli su do plasmana u najkvalitetnije europsko klupsko natjecanje stigli preko Bodea, dok su Orlovi kao drugoplasirani tim u prošloj sezoni Primeire izborili direktan plasman u Ligu prvaka.
Početak susreta između srpskog i portugalskog predstavnika zakazan je za 18:45 sati.

Crvena zvezda: Mogu li crveno-bijeli do velikog trijumfa?

Ništa novo u Srbiji, budući da je Crvena zvezda stigla do nove šampionske titule, i to na uvjerljiv način, iako to nije tako izgledalo prije zimske pauze. Partizan je imao bod prednosti prije odmora, no zatim su se dogodile promjene na Marakani, a najveća od njih bila je na klupi, gdje je Baraka Bahara, koji se nije snašao u Beogradu, zamijenio Vladan Milojević, koji je s crveno-bijelima već osvojio dvije šampionske titule te dva puta došao do plasmana u Ligu prvaka, a jednom i u Ligu Europe.
Odmah na početku proljetnog dijela prvenstva bili su vidljivi pomaci u igri najtrofejnijeg srpskog kluba, koji je u sva tri vječita derbija nadigrao Partizan te je na kraju potpuno zasluženo stigao do duple krune, budući da je Zvezda osvojila i Kup nakon pobjede nad Vojvodinom.
Tijekom ljeta dogodile su se brojne promjene u igračkom kadru, a klub su napustili Hwang, Bukari, Stamenic, Krašo, na čijim transferima je Zvezda zaradila više od 20 milijuna eura, ali je nakon dugo vremena ozbiljno investirano u nove igrače. Naravno, bilo je i nekoliko promašaja, poput Pume i Stojića, koji su istog prijelaznog roka stigli i otišli iz Zvezde, a posebno upečatljiv bio je posljednji dan prijelaznog roka, kada je uprava crveno-bijelih dovela tri vrhunska igrača – Salasa, Krunića i povratnika Nemanje Radonjića, koji će pokušati oživjeti svoju karijeru u Beogradu.
U play-offu za ulazak u elitno natjecanje Zvezda je dobila jednog od težih protivnika na papiru, norveški Bode, a nakon poraza u Norveškoj rezultatom 2:1, najtrofejniji srpski klub odigrao je sjajnu utakmicu na svom stadionu i slavio 2:0. Milojevićevi igrači nisu dozvolili norveškom predstavniku nijednu ozbiljnu priliku, a bivši europski prvak potpuno zasluženo stigao je do plasmana u elitno klupsko natjecanje, što je, uz šampionsku titulu, bio primarni cilj ove sezone.
Žal ostaje što srpski prvak nije uspio zadržati Hwanga, koji je bez sumnje jedan od najboljih stranih igrača koji je igrao na ovim prostorima, no puno se očekuje od Krunića i Elšnika, koji na početku svog boravka u Zvezdi igra na vrlo visokoj razini.
Što se tiče nove sezone u srpskom prvenstvu, ostaje žal zbog neplaniranog kiksa na domaćem terenu protiv Mladosti iz Lučana, kada je bilo 2:2, no bez obzira na to, Milojevićevi izabranici nalaze se na prvom mjestu na ljestvici, s tri boda prednosti ispred ove ekipe i osam bodova prednosti ispred najljućeg rivala Partizana, koji, ruku na srce, ima utakmicu manje.
U prošlom kolu Crvena zvezda bez većih problema slavila je na svom stadionu protiv Napretka iz Kruševca rezultatom 2:0, uz konstataciju da je ta pobjeda mogla biti i uvjerljivija.
Što se tiče izostanaka, nakon dugo vremena crveno-bijeli nemaju problema s kadrom i očekuje se da najbolji sastav započne premijerni dvoboj u novom izdanju Lige prvaka, uz podatak da će tribine biti ispunjene do posljednjeg mjesta.

Benfica: Loš početak sezone, trener platio cijenu loših rezultata!

Benfica je najtrofejniji portugalski klub, a dosad je ovaj tim čak 38 puta osvojio naslov prvaka Portugala, uz napomenu da se to posljednji put dogodilo prije godinu dana. Osim toga, ne smijemo zaboraviti 26 trofeja u portugalskom Kupu, no najveći uspjesi Orlova datiraju iz 1960. godine, kada su dva puta zaredom osvajali naslov prvaka Europe. Zanimljivo je da je to bio i posljednji europski trofej ovog tima, a mnogi smatraju da je to zbog prokletstva Bélya Guttmana, bivšeg trenera ove ekipe.
Naime, ovaj čovjek je dva puta zaredom s portugalskim klubom osvajao Kup prvaka, a nakon osvajanja drugog naslova, zatražio je skromno povećanje plaće, što nije dobio. Razočarani Mađar tada je izrekao rečenicu koja se smatra kletvom: “Od sada, pa idućih 100 godina, nećete osvojiti nijedan europski trofej.” Malo tko je ozbiljno shvaćao njegove riječi, no u godinama koje su uslijedile, Benfica je izgubila nekoliko finala europskih natjecanja, čime se dojam o prokletstvu učvrstio.
Benfica je igrala dva finala Europske lige, 2013. i godinu dana kasnije, no oba puta je portugalski predstavnik poražen, nakon čega tim više nije uspio doći do završnica europskih natjecanja. Prokletstvo Guttmana i dalje traje, a postavlja se pitanje hoće li to biti slučaj sve do 2062. godine, kada će se obilježiti 100 godina od te izjave.
Inače, prošle sezone Orlovi nisu briljirali u Primeiri, završivši na drugom mjestu s deset bodova zaostatka za prvoplasiranim Sportingom, koji otkad je Ruben Amorim na klupi, dominira portugalskim nogometom.
Ni nova sezona za Benficu nije počela najbolje, budući da su u prva dva gostovanja doživjeli poraze, gdje posljednjih godina imaju ogromne probleme. Prvi poraz dogodio se odmah u prvom kolu na gostovanju kod Famalicaa (2:0), nakon čega su uslijedile dvije pobjede na domaćem terenu protiv Casa Pie i Estrelje. No, Orlovi su zatim samo remizirali na gostovanju kod Moreirensea (1:1), a pogodak su postigli u posljednjim sekundama utakmice.
Bila je to kap koja je prelila čašu, pa je cijenu loših rezultata platio trener Roger Schmidt, kojeg je zamijenio Bruno Lage.
Odmah u prvoj utakmici igrači Benfice pokazali su znakove života, pobijedivši na domaćem terenu Santa Claru s 4:1, iako su gosti prvi stigli do vodstva. Domaćin je zatim postigao četiri gola, a mogao je još koji.
Trenutno se Orlovi nalaze na petom mjestu s pet bodova zaostatka za prvoplasiranim Sportingom, što je već ozbiljan deficit, a Sporting na početku sezone igra fenomenalno i glavni su favoriti za obranu naslova.
Ako uzmemo u obzir da Benfica igra vrlo loše u gostima, sigurno je da ih čeka težak zadatak u Beogradu, a trener Bruno Lage vjerojatno neće moći računati na Renata Sancheza, što bi mogao biti velik hendikep za klub iz Lisabona.

Naš prijedlog

Mnogo puta smo u našim analizama vezanim za Crvenu zvezdu spominjali da srpski predstavnik rijetko gubi na svom terenu u europskim natjecanjima, a s obzirom na to s kime se sve ove jeseni suočava najtrofejniji srpski klub, čini se da bi ovaj dvoboj protiv Benfice, koja ima dosta problema na početku sezone, mogao biti idealna prilika za bod, a možda i za sva tri.
Preporučujemo vam da se oprobate s dvostrukom šansom 1X, za koju je kladionica Germania postavila koeficijent 1.89.

Ne treba očekivati puno pogodaka, budući da će Vladan Milojević vjerojatno postaviti dvostruki blok i čekati šansu iz kontranapada, što bi moglo biti jedno od najjačih oružja ovog kluba u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka, pogotovo nakon angažmana brzih krilnih igrača poput Silasa i Radonjića.
Toplo vam preporučujemo da usmjerite svoj fokus na igru 0-2 gola, koju kladionica Germania plaća s kvotom 2.08.

Na kraju, stadion “Rajko Mitić” bit će ispunjen do posljednjeg mjesta, što će zasigurno dati vjetar u leđa domaćoj ekipi. Osim toga, Benfica ima ogromne probleme na gostovanjima na početku ove sezone, pa vam zbog svega toga hrabro preporučujemo da se oprobate s jedinicom, uz fenomenalnu kvotu 4.05 u Germania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*