TIP DANA: Luton – Burnley: Dvoboj donedavnih premierligaša odmah na početku sezone!

Tip Dana na kladjenje.hr

Luton će u okviru 1. kola nove sezone Championshipa na svom Kenilworth Roadu dočekati ekipu Burnleyja. Bit će ovo dvoboj donedavnih premierligaša, budući da su prošle sezone oba kluba ispala u Championship. Utakmica je na programu od 21 sat.

Luton: Klub koji je pobrao simpatije prošle sezone!

U Lutonu nije bilo promjena na klupi. Navijači, a što je još važnije – uprava, obožavaju Roba Edwardsa. Uveo je klub po prvi put u Premier ligu prije godinu dana, a iako se s njim brzo vratio nazad, pokupio je brojne simpatije na Otoku uspjevši, za razliku od Burnleyja i Sheffield Uniteda, održati Luton u borbi za opstanak do posljednjeg kola, iako su ga gotovo svi otpisali još prije početka sezone. Na Kenilworth Roadu nisu trošili (nisu to radili ni prošlog ljeta kada su ušli u Premier ligu), doveli su samo veznjaka Shandona Baptistu iz Brentforda, ali su uspjeli zadržati većinu igrača koji su privukli pažnju igrama u elitnom rangu – od Tedena Mengija, preko Marvelousa Nakambe, Carltona Morrisa i Elijaha Adebaya do Alfieja Doughtyja, vjerojatno najboljeg pojedinca ekipe.

Zapravo, nisu uspjeli zadržati samo Rossa Barkleyja, koji je u Lutonu oživio karijeru i otišao u Aston Villu kako bi umjesto Championshipa s birmingemskim klubom igrao Ligu prvaka. Njegov odlazak mogao bi utjecati na ostvarenje ambicija “Šeširdžija”, jer će biti teško pronaći dostojnu zamjenu spremnu da se “spusti” u niži rang.

U prethodne četiri godine titulu su osvajali klubovi koji su se vraćali iz Premier lige – redom Norwich, Fulham, Burnley i prošle sezone Leicester – dok su u posljednjih pet godina dva od tri mjesta u elitnom rangu (uključujući i ono kroz doigravanje) odlazila u ruke timova koji su ispadali iz vrha engleskog nogometa, što sugerira da bi favorite za plasman među elitno društvo možda trebalo tražiti u Lutonu, Burnleyju i Sheffield Unitedu. Međutim, nogometni stručnjaci s Otoka najveće šanse za promociju daju Leedsu.

Burnley: Kompany je otišao, ali cilj je ekspresan povratak u elitu!

Teza kako se tamo igra onaj stari, otočki nogomet, sve više gubi na značaju, a koracima koje su po odlasku iz Championshipa napravili Vincent Kompany i Enzo Maresca dodatno su je ‘pokopali’. Dopadljivim, modernim nogometom, koji je Burnleyju donio uvjerljiv plasman u Premier ligu, Belgijanca je ovog ljeta preporučio Bayernu, unatoč brzom povratku u niži rang, a samo koji dan kasnije u novog trenera promoviran je i Talijan, koji je Kompanyjev podvig od prije dvije godine s Leicesterom ponovio u prošloj sezoni.

Odmah iza Leedsa kao drugi favorit za ulazak u Premier ligu sljedeće sezone je Burnley. Ipak, ostaje za vidjeti koliki će udarac predstavljati Kompanyjev odlazak u Bayern, jer ima onih koji sumnjaju da će ga Scott Parker ublažiti. Imaju i razloga za takvo mišljenje, jer bivši veznjak Tottenhama i Newcastlea u Club Bruggeu, svom prethodnom klubu, potrajao je svega 12 utakmica, od kojih je dobio samo dvije, te dobio otkaz u ožujku 2023., nakon samo tri mjeseca. I od tada nije radio nigdje. Mada postoji i druga strana medalje, koja kaže da je dva puta uspijevao izboriti promociju u Premier ligu, s Fulhamom kroz doigravanje 2019./20., odnosno Bournemouthom automatski 2021./22. Kvalitet posjeduje, prema podacima Transfermarkta ima daleko najskuplji tim u ligi (242.730.000 eura), klub mu je otkupio Mikea Trésora, a uz to je od važnijih igrača izgubio samo vratara Arijaneta Murića. Opet, teško je reći da je i na toj poziciji oslabljen budući da među stativama ima potencijalnog engleskog reprezentativca Jamesa Trafforda.

Ove godine drugi rang engleskog nogometa bit će krcat timovima bogate povijesti, ne samo u domaćim, već i europskim okvirima. Među njima je i jedan bivši prvak Premier lige (Blackburn), sedam prvaka njezine preteče Prve divizije, 12 osvajača FA kupa, viceprvak Europe (Leeds) i finalist Kupa UEFA (Middlesbrough), te sedam osvajača Championshipa od ukupno 14 koliko ih je bilo od sezone 2004./05. (otkako se igra pod tim imenom) naovamo.

Naš prijedlog

Luton kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u Germania kladionici iznosi 2.50. Trijumf gostiju plaća se kvotom 3.20, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.50.

Luton je prethodne sezone igrao totalni nogomet i takvom igrom su zavrijedili poštovanje svakog kluba u Premier ligi. U Championshipu se tradicionalno igra čvršći nogomet s puno duela, na što će ‘Šeširdžije’ morati da se priviknu. Naš prijedlog je prema tome igra Luton će pobijediti ili će utakmica završiti neriješeno i zbroj golova na utakmici će biti najviše 3 po kvoti 1.78 u Germania kladionici. Na kraju, za vas koji jurite nešto veće kvote, preporučujemo igru utakmica će završiti neriješeno po kvoti 3.50 također u Germania kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*