TIP DANA: Fenerbahče – Lugano: Može li Lugano do čuda?

Tip Dana na kladjenje.hr

Danas nas očekuje nekoliko veoma zanimljivih mečeva širom Europe, a naravno, u centru pažnje bit će kvalifikacije za Ligu prvaka. U moru interesantnih mečeva, ovog puta smo za vas analizirali duel u Istanbulu, u kojem će Fenerbahçe ugostiti Lugano. Prvi duel između švicarskog i turskog predstavnika završio je pobjedom Fenera od 3:4, a bio je to zaista spektakularan susret. Uzvrat je zakazan za večeras u 19 sati.

Fenerbahçe: Sve osim plasmana u LŠ bio bi ogroman neuspjeh!

Ogromne ambicije turski Fener ima ove sezone, a vjerojatno o tome najbolje svjedoči i angažiranje legendarnog Joséa Mourinha ispred kojeg su postavljena dva cilja. Prvi je naravno naslov prvaka Turske, a drugi, i primarni za ovaj dio sezone, bit će naravno plasman u Ligu prvaka.

Ruku na srce, turski predstavnik je ne samo favorit u ovom dvomeču protiv Lugana, već i veliki favorit u čitavim kvalifikacijama, a sve osim direktnog plasmana u najkvalitetnije europsko klupsko natjecanje bit će okarakterizirano kao ogroman neuspjeh.

Moramo spomenuti da je tim iz Istanbula sačuvao okosnicu iz prethodne sezone, a na sve to ovaj klub je uspio prije samo nekoliko dana dovesti Youssefa En-Nesyrija, u transferu vrijednom 25 milijuna eura, što je ujedno i najveći transfer u povijesti turskog nogometa.

Sada Fener ima paklen napad, pošto pored sada već bivšeg nogometaša Seville, José Mourinho može računati i na Edina Džeku koji igra na vrhunskom nivou u posljednje vrijeme.

Pored spomenute dvojice nogometaša, ima tu još nekoliko zaista vrhunskih igrača, poput Tadića, Freda, Krunića, Ündera, a sva je prilika da će u redove Fenera do kraja prijelaznog roka stići još nekoliko zvučnih pojačanja, a sve u nastojanju da ovaj klub prvi put još od 2014. godine dođe do naslova prvaka Turske.

Prije svega toga, ovom timu predstoje kvalifikacije za Ligu prvaka, a u prvom meču je ovaj tim slavio na veoma teškom gostovanju kod Lugana, kada je bilo 3:4.

Junak tog susreta bio je Edin Džeko koji je postigao čak tri pogotka. Ono što bi moglo zabrinuti sve navijače Fenera je da je njihova omiljena ekipa primila čak tri gola, posebno što to nije ni najmanje karakteristično za timove koje predvodi portugalski stručnjak.

Ipak, turski predstavnik drži sve u svojim rukama kada je u pitanju revanš meč, i kao što smo već gore spomenuli, sve osim plasmana Fenerbahçea u narednu fazu kvalifikacija za najkvalitetnije europsko klupsko natjecanje bilo bi zaista ogromno iznenađenje.

Lugano: Može li švicarski predstavnik do čuda?

Iza Lugana je jedna zaista sjajna sezona, pošto je ova simpatična ekipa na kraju završila na drugom mjestu na tablici švicarskog prvenstva, uz dvanaest bodova manjka u odnosu na Young Boyse koji su stigli do nove šampionske titule, ali i samo bod viška u odnosu na trećeplasirani Servette. Inače, radi se o klubu koji je tri puta bio prvak Švicarske, iako je to posljednji put bio slučaj još davne 1949. godine.

To drugo mjesto na tablici švicarskog prvenstva je Luganu donijelo plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, međutim, ova ekipa nije imala sreće na ždrijebu, pošto je za protivnika dobila turski Fenerbahçe, koji je veliki favorit, ne samo u ovom dvomeču, već i u čitavim kvalifikacijama za elitno klupsko natjecanje, pa je sigurno da je pred švicarskim predstavnikom veoma težak zadatak.

Ipak, ovoj ekipi se nema što zamjeriti za prikazano u prvom susretu, koji je na kraju turski predstavnik riješio u svoju korist rezultatom 3:4. Zanimljivo je da je domaćin prvi stigao do prednosti, da bi Džeko u finišu prvog dijela igre poravnao na 1:1, a potom je isti igrač u uvodnim minutama drugog poluvremena doveo svoj tim u prednost. Ipak, domaća ekipa se nije predavala pa je brzo nakon toga stigla do izjednačenja, što je očigledno dobrano razljutilo izabranike Joséa Mourinha koji su nakon toga postigli još dva pogotka, a konačnih 3:4 postavio je Valenzuela u četvrtom minutu sudačke nadoknade, za kakvu takvu nadu Lugana u revanšu.

Inače, i u novom izdanju švicarskog prvenstva nogometaši ove ekipe su startali na najbolji mogući način, pa se u ovom trenutku aktualni viceprvak ove zemlje nalazi na četvrtom mjestu na tablici uz maksimalnih šest osvojenih bodova iz dva meča. U prošlom kolu je Lugano ostvario veoma važan trijumf na gostovanju kod nekadašnjeg prvaka Basela, a taj dvoboj je završen rezultatom 1:2, što je svakako odlična uvertira pred gostovanje kod Fenerbahçea.

Naš prijedlog

Na prvom duelu smo vidjeli čak sedam pogodaka, a bez obzira na to što je ulog ogroman, smatramo da ćemo i ovog puta prisustvovati pravoj goleadi, pa vam savjetujemo da se oprobate s igrom zbroj golova na utakmici će biti najmanje 4 za koju je kladionica Germania pripremila koeficijent 1.97.

Generalno, Fener je veliki favorit, a bez obzira na prednost iz prvog duela, smatramo da će Mourinhovi puleni dati sve od sebe da što prije dođu do prednosti na ovom duelu i tako definitivno osiguraju prolazak u narednu fazu Lige prvaka. Iz tog razloga preporučujemo da vaš fokus usmjerite ka prelazu Fenerbahče će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici koji kladionica Germania plaća s kvotom 1.63.

Za kraj, Lugano je u prvom meču postigao čak tri pogotka daleko kvalitetnijem rivalu, i vrlo lako se može desiti da švicarski predstavnik ovog puta postigne makar jedan, pa toplo preporučujemo igru Lugano će postići najmanje 1 gol na utakmici, za koju je kladionica Germania odredila koeficijent 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*