Sistemsko klađenje predstavlja zanimljiv segment sportskog klađenja, nudeći jedinstven pristup u odnosu na tradicionalne pojedinačne ili akumulirane oklade. Ova metoda omogućava kladioničarima da naprave više izbora unutar jedne oklade, pružajući mješavinu fleksibilnosti i povećane šanse za dobitak. Za razliku od akumuliranih oklada, gdje svi izbori moraju biti pobjednički za isplatu, sistematske oklade nude sigurnosnu mrežu, jer nije potrebno da svi izbori budu točni kako bi se ostvario povrat.

Ova strategija klađenja posebno je popularna među onima koji uživaju u sportskom klađenju, ali teže umanjiti rizike povezane s akumuliranim okladama. U sistemskoj okladi, vaš ulog se dijeli na nekoliko ‘mini-oklada’ na različite kombinacije vaših izbora. Na primjer, u sistemu klađenja kao što je Trixie, napravite tri izbora, a oklada se sastoji od četiri zasebne oklade – tri dvostruke i jedna trostruka.

Ljepota sistemskog klađenja leži u njegovoj sposobnosti da ublaži utjecaj jednog ili više netočnih predviđanja. Iako to smanjuje rizik, važno je napomenuti da bi potencijalni povrati također mogli biti niži u usporedbi s uspješnom akumuliranom okladom. Međutim, za mnoge kladioničare, ova razmjena je isplativa, jer povećava šanse za ostvarivanje dobitka, čak i ako to nije glavni zgoditak. Sistemsko klađenje stoga postiže ravnotežu između rizika i nagrade, čineći ga privlačnom opcijom kako za iskusne, tako i za početne kladioničare.

Sistemsko Klađenje

Vrste Sistemskih Oklada

Sistemsko klađenje nudi različite vrste oklada koje omogućavaju kladioničarima da prilagode svoje strategije i povećaju šanse za dobitak. Svaka vrsta sistemskog klađenja ima svoje specifičnosti, a izbor odgovarajućeg tipa ovisi o preferencijama i ciljevima kladioničara. Evo popisa nekih od najpopularnijih vrsta sistemskih oklada:

  1. Trixie
  2. Yankee
  3. Canadian ili Super Yankee
  4. Heinz
  5. Super Heinz
  6. Goliath
  7. Patent
  8. Lucky 15
  9. Lucky 31
  10. Lucky 63
  11. Accumulator (Akumulator)

Svaka od ovih oklada nudi jedinstvenu kombinaciju mini-oklada, pružajući različite razine pokrivenosti i potencijalnih dobitaka. Detaljnije objašnjenje svake vrste oklade bit će predstavljeno kasnije.

1. Trixie

Trixie sistem se sastoji od četiri oklade koje uključuju tri odabira u različitim događajima. Ovaj sistem uključuje tri dvostruke oklade i jednu trostruku okladu. Da bi kladioničar ostvario povrat, potrebno je da barem dva odabira budu točna. Trixie sistem je popularan zbog svoje sposobnosti da poveća šanse za dobitak uz relativno nizak rizik.

2. Yankee

Yankee sistem obuhvaća 11 oklada na četiri odabira. Ove oklade uključuju šest dvostrukih oklada, četiri trostruke oklade i jednu četverostruku okladu. Za ostvarivanje povrata iz Yankee sistema, potrebno je da barem dva odabira budu točna. Ovaj tip oklade je omiljen među iskusnijim kladioničarima zbog većeg broja kombinacija.

3. Canadian ili Super Yankee

Canadian, poznat i kao Super Yankee, sastoji se od 26 oklada koje uključuju pet odabira. U ovom sistemu, postoji deset dvostrukih oklada, deset trostrukih oklada, pet četverostrukih oklada i jedna petostruka oklada. Kao i kod Yankee sistema, potrebno je da barem dva odabira budu točna za povrat.

4. Heinz

Heinz sistem uključuje 57 oklada na šest odabira. Ove oklade obuhvaćaju 15 dvostrukih oklada, 20 trostrukih oklada, 15 četverostrukih oklada, šest petostrukih oklada i jednu šestostruku okladu. Naziv je dobio po 57 različitih kombinacija koje nudi, a za povrat je potrebno da barem dva odabira budu točna.

5. Super Heinz

Super Heinz se sastoji od 120 oklada na sedam odabira. Uključuje 21 dvostruku okladu, 35 trostrukih oklada, 35 četverostrukih oklada, 21 petostruku okladu, sedam šestostrukih oklada i jednu sedmerostruku okladu. Ovaj sistem nudi širok spektar kombinacija, povećavajući šanse za dobitak.

6. Goliath

Goliath sistem je jedan od najobimnijih, sastoji se od 247 oklada na osam odabira. Uključuje 28 dvostrukih oklada, 56 trostrukih oklada, 70 četverostrukih oklada, 56 petostrukih oklada, 28 šestostrukih oklada, osam sedmerostrukih oklada i jednu osmerostruku okladu. Zbog velikog broja kombinacija, Goliath je popularan među kladioničarima koji traže maksimalnu pokrivenost.

7. Patent

Patent sistem obuhvaća sedam oklada na tri odabira. Sastoji se od tri pojedinačne oklade, tri dvostruke oklade i jedne trostruke oklade. Ovaj sistem omogućava povrat čak i ako je samo jedan odabir točan, što ga čini privlačnim za oprezne kladioničare.

8. Lucky 15

Lucky 15 uključuje 15 oklada na četiri odabira. Sastoji se od četiri pojedinačne oklade, šest dvostrukih oklada, četiri trostruke oklade i jedne četverostruke oklade. Ovaj sistem nudi dodatne bonuse za kladioničare koji imaju sve točne odabire.

9. Lucky 31

Lucky 31 sistem se sastoji od 31 oklade na pet odabira. Uključuje pet pojedinačnih oklada, deset dvostrukih oklada, deset trostrukih oklada, pet četverostrukih oklada i jednu petostruku okladu. Slično kao Lucky 15, nudi bonuse za sve točne odabire.

10. Lucky 63

Lucky 63 obuhvaća 63 oklade na šest odabira. Sastoji se od šest pojedinačnih oklada, 15 dvostrukih oklada, 20 trostrukih oklada, 15 četverostrukih oklada, šest petostrukih oklada i jednu šestostruku okladu. Ovaj sistem nudi značajne bonuse za kladioničare s potpunim uspjehom u odabiru.

11. Accumulator (Akumulator)

Akumulator je sistem klađenja gdje se svi odabiri (dva ili više) moraju ostvariti kako bi oklada bila uspješna. Svaki dobitak iz jednog odabira prenosi se na sljedeći, što može dovesti do velikih dobitaka, ali i povećava rizik.

Sistemi s Djelomičnim Pokrivanjem

Sistemi s djelomičnim pokrivanjem su vrsta sportskog klađenja koja omogućava veću fleksibilnost i smanjenje rizika. Ovi sistemi su posebno privlačni jer omogućuju kladioničarima da ostvare dobitak čak i ako neki od njihovih odabira nisu točni. Evo detaljnijeg objašnjenja:

  1. 5 od 6: U ovom sistemu, kladioničar odabire šest događaja (npr. nogometne utakmice) i postavlja oklade na sve moguće kombinacije pet od šest odabira. To znači da se stvara niz oklada koje pokrivaju svaku kombinaciju od pet točnih odabira. Ako pet od šest odabira bude točno, kladioničar ostvaruje dobitak na temelju tih kombinacija, čak i ako jedan odabir ne uspije.
  2. 4 od 6: Slično prethodnom, ali s većom fleksibilnošću, ovaj sistem zahtijeva četiri točna odabira od šest. Kladioničar postavlja oklade na sve kombinacije četiri od šest odabira. Ovo povećava šanse za dobitak, jer čak i s dva netočna odabira, postoje kombinacije koje mogu biti dobitne.
  3. 3 od 6: Ovaj sistem smanjuje zahtjeve za točnost na samo tri odabira od šest. Kladioničar postavlja oklade na sve kombinacije tri od šest odabira. Ovo značajno smanjuje rizik, jer čak i s tri netočna odabira, kladioničar ima priliku za dobitak na temelju preostalih točnih odabira.

Ovi sistemi su idealni za one koji žele smanjiti rizik od potpunog gubitka uloga, ali i dalje žele imati šansu za značajne dobitke. Oni omogućuju kladioničarima da strateški rasporede svoje uloge na više kombinacija, povećavajući šanse za povrat uloženog, čak i ako neki od odabira ne ispune očekivanja. Osim toga, sistemi s djelomičnim pokrivanjem su popularni među iskusnijim kladioničarima koji traže sofisticiraniji pristup klađenju, gdje mogu primijeniti svoje znanje i analitičke vještine za predviđanje ishoda više događaja.