Grupa F, EURO 2024

Grupa F na Europskom prvenstvu 2024 uključuje četiri tima: Portugal, Turska, Gruzija i Češka. Evo ključnih činjenica za svaku reprezentaciju i njihove šanse.

Turska: Turska, pod vodstvom Şenola Güneşa, kvalificirala se kao drugoplasirana u svojoj kvalifikacijskoj grupi. Imaju povijest uspješnih nastupa, s polufinalom 2008. godine kao najboljim rezultatom. Turska se nada ponoviti tu magiju s igračima kao što su Hakan Çalhanoğlu i Cengiz Ünder. Prvu utakmicu igraju protiv Gruzije 16. lipnja u Gelsenkirchenu.

Gruzija: Gruzija prvi put sudjeluje na Europskom prvenstvu. Kvalificirali su se putem play-offa, pobijedivši Luksemburg i Grčku. Pod vodstvom Willyja Sagnola, tim se oslanja na mlade talente poput Khviche Kvaratskhelia. Gruzija će pokušati napraviti iznenađenje na svom debitantskom nastupu.

Portugal: Portugal je favorit u ovoj grupi. Kvalificirali su se kao pobjednici svoje kvalifikacijske grupe sa sedam pobjeda i jednim remijem. Pod vodstvom trenera Roberta Martíneza, tim se oslanja na igrače kao što su Bruno Fernandes i Bernardo Silva, koji se očekuje da budu ključne figure. Prvu utakmicu igraju protiv Češke 16. lipnja u Leipzigu.

Češka: Češka se kvalificirala kao drugoplasirana u svojoj kvalifikacijskoj grupi. Pod vodstvom Jaroslava Šilhavog, Češka pokazuje snažnu obranu i taktičku disciplinu. Njihov najbolji rezultat na Europskim prvenstvima je 1976. godine kada su kao Čehoslovačka postali prvaci. Prvu utakmicu igraju protiv Portugala 16. lipnja.

Grupa F obećava zanimljive duele i neizvjesnost, s Portugalom kao glavnim favoritom. Ali drugo mjesto je definitivno otvoreno za svaku od preostalih tri reprezentacije.

Raspored utakmica iz grupe F

DatumUtakmicaVrijeme utakmiceStadion
Nedjelja, 16. lipnjaPortugal – Češka18:00 satiLeipzig Stadion (Leipzig)
Nedjelja, 16. lipnjaTurska – Gruzija21:00 satiArena AufSchalke (Gelsenkirchen)
Petak, 21. lipnjaGruzija – Portugal15:00 satiAllianz Arena (München)
Petak, 21. lipnjaTurska – Češka18:00 satiFrankfurt Arena (Frankfurt)
Utorak, 25. lipnjaPortugal – Turska21:00 satiMerkur Spiel-Arena (Düsseldorf)
Utorak, 25. lipnjaČeška – Gruzija21:00 satiMHP Arena (Stuttgart)