TIP DANA: Fluminense – Al Ahli: Prvak Južne Amerike protiv prvaka Afrike, ulog je finale!

Tip Dana na kladjenje.hr

U prvoj polufinalnoj utakmici Klupskog svjetskog prvenstva, južnoamerički prvak Fluminense suočit će se s afričkim prvakom Al Ahli. Fluminense ulazi u ovu utakmicu kao favorit, ali nema sumnje da će Al Ahli imati ogromnu podršku svojih navijača. Utakmica je zakazana za 19:00 sati.

Fluminense: Opravdati ulogu favorita!

U spektakularnom finalu najvećeg klupskog natjecanja Južne Amerike, na prepunom Maracani u Rio de Janeiru, jedan od četiri najveća kluba ovog grada osvojio je svoj prvi kontinentalni naslov prvaka pred više od 70.000 svojih navijača, obranio svoj dom i doveo veliki Boca Juniors na koljena! Fluminense je konačno uspio, okrunjen kao prvak Južne Amerike, na istom mjestu gdje su 2008. godine poraženi od LDU Quito nakon penala.

Fluminense je 26. različiti prvak Copa Libertadoresa i 11. brazilski klub s kontinentalnim naslovom u svojoj vitrini. Tada su svi pričali o golovima Hermana Cana i Johna Kennedyja koji su srušili slavni Boca Juniors, ali malo tko je vidio da je Fluminense do najvećeg klupskog uspjeha došao s grupom “veterana.” Vratar Fabio ima 43 godine, Felipe Melo 40, Marcelo 35, Herman Cano 35, Ganso 34, Keno 34… Polovica početne postave u utakmici za naslov rođena je tijekom osamdesetih prošlog stoljeća i davno su prošli svoj nogometni vrhunac. Ljudi vole koristiti staru izreku u takvim situacijama, “bez starca nema udarca.” I u ovom slučaju to se pokazalo apsolutno točnim. Cano, sa svojim 13. golom, probio je Boca i završio Copa Libertadores kao najbolji strijelac, Fabio s minijaturnim obranama na golu očarao je napadače argentinskog diva, a jedino što nije mogao učiniti bilo je zaustaviti projektil Luisa Advincule, dok su Marcelo i Felipe Melo svojim iskustvom držali zadnju liniju Fluminensea, iako će netko vjerojatno zamjeriti prvom što nije bolje reagirao na izjednačujući gol.

U velikoj borbi za najvažniji trofej, koji su na kraju i osvojili, zanemarili su domaću ligu u kojoj su brzo ispali iz utrke, ali su uspjeli saplesti neke od najvećih rivala u borbi za naslov prema kraju. Prvenstvo su završili s dva uzastopna poraza koja nisu imala značajan rezultat, jer su osvajanjem Libertadoresa osigurali sudjelovanje u sljedećem gdje će braniti naslov. Sa 56 osvojenih bodova završili su na 7. mjestu na tablici. Ova dva tima nikada prije nisu igrala jedan protiv drugog, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se igrači Fluminensea snaći u užarenoj atmosferi u Džedi, gdje se očekuje najmanje 45.000 navijača Al Ahlija, iako su, ako su na nešto navikli, to je vatrena atmosfera.

Al Ahli: Važno je doći do finala!

Al Ahli je daleko redovniji sudionik; ovo im je četvrti uzastopni nastup na svjetskom turniru. Egipćani su osigurali broncu 2020. i 2021. godine, s pobjedama nad Palmeirasom (nakon penala) i saudijskim Al Hilalom. Međutim, prošle sezone završili su “samo” na četvrtom mjestu, poraženi od Flamenga 4:2, a prije toga su izgubili od Real Madrida u polufinalu. Zanimljivo, u Kairu je ovaj ishod smatran potpunim neuspjehom, što je dovelo do rasprava o tome treba li otpustiti švicarskog trenera Marcela Kollera.

Na kraju je bivši austrijski nacionalni trener zadržao svoj posao i vodio Al Ahli do njihove 11. titule afričke Lige prvaka. Koller je i dalje na čelu, sada vjerojatno svjesniji koliko je važno za Egipćane napraviti značajan skok na Klupskom svjetskom prvenstvu i doći do finala. Al Ahli, unatoč naporima uprave da dovedu veliko ime u klub, ipak nema zvijezde kakve imaju drugi sudionici ovog natjecanja. Njihovi ključni igrači su Percy Tau, Kahraba, Ali Maaloul, Mohamed Hani i vratar Mohamed El Shenawy.

Glavna snaga Crvenih đavola leži u koheziji tima. Ova momčad je zajedno već godinama; nećete pronaći bolji tim u Africi, ali je upitno je li to dovoljno za pobjedu nad prvakom Južne Amerike. Postoji poznata priča među navijačima Al Ahlija koji smatraju Real Madrid najvećim klubom na svijetu, a svoj vlastiti najvećim u svemiru. S obzirom na euforiju više od 50.000 gledatelja na stadionu Kralja Abdulaha u Džedi i način na koji su kairski igrači razbili svog protivnika na njihovom terenu, to uvjerenje je snažno potvrđeno u utakmici protiv Al-Ittihada. Tribine su bile preplavljene crvenim dresovima afričkih prvaka, a Ali Maaloul, Hussein El Shahat i Imam Ashour su redom pogađali mrežu, stvarajući pravu ekstazu na Bliskom istoku.

Nevjerica je bila očita na licima Karima Benzeme, N’Gola Kantéa, Fabinha i njihovih suigrača, dok je Marcelo Gallardo, čovjek koji je dotaknuo nebo osvajanjem Libertadoresa s River Plateom, gledao u čudu. Prošle sezone, Al Ahli se žestoko borio protiv Reala i Palmeirasa, gubeći oba meča uglavnom zbog neiskustva. Ovaj put, ždrijeb je bio naklonjen Egipćanima; ako pobijede Fluminense, vjerojatno će se suočiti s Manchester Cityjem u finalu (poželjnija opcija od susreta s njima u polufinalu). Teško su mogli nadati se lakšem putu do finala.

Naš prijedlog

Fluminense je favorit u ovoj utakmici, a kvota na Fluminense će pobijediti na utakmici je 1.90 u kladionici Germania, dok je kvota na Al Ahli 4.40.

S obzirom na važnost utakmice za obje momčadi, vjerujemo da nećemo vidjeti pretjerano efikasnu igru, stoga predlažemo klađenje na zbroj golova na utakmici će biti najviše 2 po kvoti 1.69 u kladionici Germania.

Za one koji traže veće kvote, preporučujemo klađenje na utakmica će završiti neriješeno po kvoti 3.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*