TIP DANA: Portugal – Hrvatska: Mogu li Vatreni popraviti dojam nakon katastrofe na Euru?

Tip Dana na kladjenje.hr

Portugal će u okviru 1. kola grupne faze Lige nacija ugostiti reprezentaciju Hrvatske na stadionu Da Luz u Lisabonu. Ove dvije reprezentacije će se natjecati u grupi A u konkurenciji s Poljskom i Škotskom. Bit će to prva službena natjecateljska utakmica i za jedne i za druge nakon eliminacije na Euru, a utakmica je na rasporedu u 20 sati i 45 minuta.

Portugal: Ovaj tim ima budućnost!

Portugalci su na traumatičan način završili svoje učešće na Europskom prvenstvu u Njemačkoj – posljednjem za dvojicu velikana, Cristiana Ronalda i Pepea. Francuska je prošla u polufinale zahvaljujući boljem izvođenju penala, a nakon što je Theo Hernandez u petoj seriji matirao Dioga Costu, uslijedile su emotivne scene na stadionu u Hamburgu. João Félix je plakao zbog promašene stative, dok su veterani tugovali suočeni s realnošću – ovo je bilo posljednje Europsko prvenstvo za 41-godišnjeg stopera i dvije godine mlađeg golgetera. Iako u kasnim nogometnim godinama, Pepe je odigrao sjajan turnir.

Posebno je bilo zapanjujuće kada je u završnici susreta s Francuskom uspio trkački parirati 14 godina mlađem Ousmaneu Dembéléu i oduzeti mu loptu. Izbornik portugalske reprezentacije izjavio je da nema što zamjeriti svojim igračima, unatoč eliminaciji. Za razliku od Pepea, Cristiano Ronaldo odigrao je svoj najslabiji turnir otkako igra za A reprezentaciju Portugala. Budući da se golovi u penal-serijama ne računaju, prvi put je završio veliko natjecanje (Svjetsko ili Europsko prvenstvo) bez postignutog gola.

Rekorder po broju nastupa na kontinentalnim natjecanjima (ovo mu je bilo šesto Europsko prvenstvo) također je i najbolji strijelac u povijesti natjecanja s 14 pogodaka, ali u Njemačkoj se vidjelo da je daleko od svog nekadašnjeg nivoa. Ipak, nogomet u Saudijskoj Arabiji znatno se razlikuje od europskog. Iako nije isključeno da ćemo Ronalda gledati u portugalskom dresu i na Svjetskom prvenstvu 2026., vjerojatno s mnogo manje bitnom ulogom nego dosad.

Nekadašnja zvijezda Real Madrida još se nije obratila medijima, dok je Pepe izjavio da nije trenutak za razgovore o njemu i njegovim budućim planovima. Međutim, ovaj tim ima od čega živjeti i s kim igrati, budući da je ovo jedna od najmlađih selekcija, a talent je očit na svakoj poziciji.

Hrvatska: Žele popraviti dojam s Eura!

Zlatko Dalić najavio je da bismo već protiv Portugala mogli vidjeti neku novu Hrvatsku u taktičkom smislu. To nije nova vizija Hrvatske, već nužna potreba s obzirom na ozljede u ekipi, posebno zbog problema s desnim bekom i krilnim pozicijama.

Nakon razočaravajućeg završetka Eura 2024., od reprezentativnog dresa oprostili su se iskusni igrači Marcelo Brozović i Domagoj Vida. Potom su, kao domino efekt, počeli otpadati ozlijeđeni igrači. Nakon Josipa Juranovića, ozlijedio se Josip Stanišić, te Zlatko Dalić za rujanske utakmice ne može računati ni na jednog klasičnog desnog beka. Ozlijedio se zatim i Martin Erlić, a posljednji u nizu je Duje Ćaleta-Car.

Iako Ćaleta-Car još nije definitivno otpao za reprezentativno okupljanje, s obzirom na peh koji prati Vatrene, ne bi bilo iznenađenje da i on u ponedjeljak bude izvan popisa. U tom slučaju, Dalić bi ostao sa samo tri stopera: Joškom Gvardiolom, Josipom Šutalom i Marinom Pongračićem.

Najveći hendikep za Vatrene bit će, međutim, izostanak Lovre Majera, koji je sjajno otvorio sezonu s dva pogotka protiv Bayerna. No, u subotu se, dok je njegov Wolfsburg igrao odlično i vodio 2-0 na gostovanju kod Holstein Kiela, ozlijedio te je morao napustiti teren zbog ozljede zgloba. Iako još nije poznata točna težina ozljede, gotovo sigurno ga nećemo vidjeti u utakmicama protiv Portugala i Poljske.

Iako je ovo natjecanje zamišljeno kao priprema za ono što slijedi – kvalifikacije za SP 2026., i možda Liga nacija nema rezultatski imperativ, jasno je da Hrvatska mora završiti među prva dva mjesta u grupi zbog statusa nositelja u kvalifikacijama za SP.

Naš prijedlog

Portugal kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u Germania kladionici iznosi 1.65. Za trijumf Hrvatske ponuđena je kvota 6.55, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 4.10.

Vjerujemo da će Hrvatska, oslabljena ozljedama, ući vrlo čvrsto u ovaj meč, s namjerom da sačuva gol u prvih 45 minuta. Ovakav odnos snaga sugerira nam da predložimo Portugal će pobijediti na utakmici po kvoti 1.65 u Germania kladionici, budući da je domaćin jednostavno u boljoj formi. Ipak, smatramo da ovo neće biti pretjerano efikasna utakmica, pa stoga predlažemo igru zbroj golova na utakmici će biti 2 ili 3 po kvoti 1.95. Za one koji traže veće kvote, predlažemo kombinaciju Portugal će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici a zbroj golova na utakmici će biti 2 ili 3 po kvoti 4.70, također u Germania kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*