TIP DANA: Lens – Panathinaikos: Zeleni na popravnom u Francuskoj?

Tip Dana na kladjenje.hr

Utisak je da odavno nije bila ovako kvalitetna ponuda kao što je to slučaj večeras, pošto su na programu prvi mečevi play-offa za ulazak u Europsku ligu, ali i Konferencijsku ligu, a u moru zanimljivih utakmica, čini se da se derbi dana igra u Francuskoj, gdje će nekadašnji prvak ove zemlje – momčad Lensa ugostiti grčki Panathinaikos, koji će nakon drame protiv Ajaxa u Amsterdamu i nesretnog poraza nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca, i to nakon čak četrnaest izvedenih udaraca s bijele točke, pokušati izboriti plasman u treće po kvaliteti europsko klupsko natjecanje.

Naravno, odmah treba reći da to neće biti nimalo lak zadatak, pošto Lens godinama unazad igra na vrlo visokoj razini na svom stadionu, gdje ovaj tim zaista rijetko gubi. Početak ove utakmice između francuskog i grčkog predstavnika zakazan je za 21h.

Lens: Ova momčad baš rijetko gubi na svom terenu!

U svojoj 118 godina dugoj povijesti, momčad Lensa je samo jednom osvojila trofej u francuskoj Ligue 1, i to davne 1998. godine. Od ostalih postignuća vrijedi napomenuti svakako i polufinale Kupa UEFA (sadašnja Europska liga) 2000. godine, ali i četiri trofeja namijenjena pobjedniku francuske druge lige, a posljednji put je to bilo 2009. godine. Pretprošla sezona je bila fantastična jer je Lens na kraju završio na drugom mjestu na tablici i stigao do titule viceprvaka Francuske, a sve to je ovom klubu donijelo plasman u najjače europsko klupsko natjecanje. Nažalost, grupa nije bila nimalo lagana jer su u njoj bili Arsenal, Sevilla i PSV, pa je na kraju francuski predstavnik morao biti zadovoljan trećim mjestom na tablici i nastavkom natjecanja u Europskoj ligi, gdje je ovaj tim brzo eliminiran od Freiburga.

Što se tiče prošlog izdanja Ligue 1, na kraju je Lens završio na sedmom mjestu na tablici, što je ovom timu donijelo plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, što će svakako zadovoljiti sve navijače nekadašnjeg prvaka Francuske, budući da je primarni cilj bio izlazak u Europu. Nažalost, čini se da Lens nije imao sreće na ždrijebu, budući da je ova momčad za protivnika u play-offu dobila grčki Panathinaikos, koji je tijesno eliminiran od Ajaxa nakon nevjerojatne serije penala.

U međuvremenu je započelo francusko prvenstvo, a u prvom kolu Lens je ostvario vrlo važnu pobjedu na neugodnom gostovanju kod Angersa, gdje je bilo 0:1. Čovjek odluke bio je Said koji je pogodio sredinom prvog dijela igre. Inače, Lens je iza sebe imao sjajne pripreme, u kojima su uspjeli pobijediti momčadi poput Leicestera i Utrechta, ali i odigrati neriješeno s Bayer Leverkusenom, koji je iza sebe imao fenomenalnu sezonu.

Što se tiče igračkog kadra, klub je tijekom ljetnog prijelaznog roka nažalost napustio Wahi, koji je za 25 milijuna eura pojačao Marseille, koji ove sezone ima najviše ambicije. Pored njega, klub su napustili i Buksa, Guilavogui, Le Cardinal i Poreba. Od pojačanja treba istaknuti Nzolu, Chaveza, Koffija, Ojedirana i Malanga Sarra, koji je stigao iz Chelseaja u besplatnom transferu, a dojam je da bi Senegalac mogao biti veliko pojačanje za momčad Lensa.

Panathinaikos: Loše partije na početku sezone, ali pobjeda u Lensu mijenja sve!

Panathinaikos je u prošlosti imao dosta uspjeha u europskim natjecanjima, o čemu smo već mnogo puta pisali, međutim, ova momčad već duži niz godina ne uspijeva napraviti ništa značajnije u Europi.
Posljednji značajan uspjeh dogodio se 2002. godine, kada je grčki predstavnik stigao do četvrtfinala Lige prvaka, a godinu dana kasnije ponovio slično postignuće u Europskoj ligi.

Iako je Panathinaikos do sada čak dvadeset puta osvojio naslov prvaka Grčke, pomalo je poražavajući podatak da je momčad iz Atene posljednji put došla do šampionske titule još 2010. godine, kada su Zeleni zauzeli prvo mjesto na tablici sa šest bodova prednosti ispred drugoplasiranog Olympiacosa.
Bila je to sjajna generacija Panathinaikosa koju je predvodio Djibril Cissé, inače i najbolji strijelac tog izdanja grčke lige, a ne smijemo zaboraviti ni igrače poput Karagounisa, Katsouranisa, ali i Sotirisa Ninisa, koji je u tom trenutku bio najveći talent grčkog nogometa. Nažalost, Ninis, osim tih briljantnih partija u Panathinaikosu, praktički ništa nije pokazao nakon toga, bez obzira na to gdje je igrao.

Prošlu sezonu je jedan od najtrofejnijih grčkih klubova završio na četvrtom mjestu na tablici, iako su nogometaši Panathinaikosa imali lijepu priliku da dođu do trećeg mjesta. No, u izravnom okršaju za treće mjesto u posljednjem kolu, ovaj tim je samo remizirao sa svojim gradskim rivalom Olympiacosom, i to nakon što su Zeleni u jednom trenutku imali dva gola prednosti.

Ipak, valja spomenuti da je bivši prvak Grčke uspio osvojiti Kup, pa je sezona zbog toga morala biti proglašena uspješnom, iako se čini da je momčad iz Atene mogla postići više u grčkom prvenstvu.
U kvalifikacijama za Europsku ligu, grčki predstavnik eliminiran je od Ajaxa nakon nevjerojatne serije penala, jer su obje momčadi izvele čak 14 penala, a na kraju je nizozemska momčad imala više sreće i plasirala se u play-off za ulazak u Europsku ligu, gdje će igrati protiv Jagiellonije.

Za plasman u treće po kvaliteti europsko klupsko natjecanje, što je svakako primarni cilj za ovaj dio sezone, Panathinaikos će morati eliminirati nimalo naivnu momčad Lensa, koja igra sjajno posljednjih nekoliko sezona, ali se čini da grčki tim ipak ima više iskustva u europskim utakmicama.
Za kraj, Panathinaikos je u međuvremenu dobio veliko pojačanje, budući da je u transferu vrijednom šest milijuna eura iz Manchester Uniteda stigao Pellistri, ali on najvjerojatnije neće konkurirati za ovaj prvi susret.

Naš prijedlog

Još jednom, moramo spomenuti da Lens igra izvanredno na domaćem terenu i upravo to je glavni razlog zašto vam ovdje savjetujemo da svoj fokus usmjerite na Lens će pobijediti na utakmici, barem na ovom prvom susretu između francuskog i grčkog predstavnika. Pobjeda domaćina u kladionici Germania plaća se s vrlo dobrom kvotom 1.70, a stječe se dojam da će nekadašnji prvak Francuske gotovo sigurno od prve minute krenuti ofenzivno prema golu Panathinaikosa, koji ima dosta problema na početku sezone, zbog čega vam hrabro preporučujemo da se odlučite za prelaz Lens će pobijediti u prvom poluvremenu i na utakmici, za koji je kladionica Germania odredila koeficijent 2.60.

Generalno, možda i najrealnija prognoza za ovaj dvoboj je da će domaći tim postići dva ili više pogodaka na svom stadionu, a igru Lens će postići najmanje 2 gola na utakmici, kladionica Germania vrednuje s kvotom 1.82.

Za kraj, čini se da je najmanje što grčki predstavnik može napraviti u ovom prvom susretu u Francuskoj da postigne barem jedan pogodak, uz napomenu da smo uvjereni da će Lens postići dva, možda čak i više, pa je idealno da svoj fokus usmjerite na igru oba tima će postići gol na utakmici, koju kladionica Germania plaća s odličnom kvotom 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*